Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vismagasin från 2010/2011. Här tolkas visan i ett brett begrepp. Här ryms både den klassiska visan och...

Från Östersjön till Medelhavet, via Sörfors och Monica Z-stipendium

Publicerat torsdag 27 augusti 2009 kl 17.00
1 av 6
En röd bil med viss betydelse i inslaget från Sörfors
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

När P2 drar igång sin Östersjöfestivalvecka tittar vi på några av de sångskrivare som finns runt vårt blåa hav. Sten Björnulfson avslutar sin serie om sången kring Medelhavet med ett djupare porträtt på den italienske sångskrivaren Fabrizio de Andrée. Vi går även på visfestival i Sörfors och lyssnar på årets Monica Zetterlund stipendiater.

Visor på Smedjan är en nystartad visfest i Sörfors utanför Sundsvall. Felicias reporter Peter Hansson besökte den lilla festivalen och pratade med artistena Lars Bygdén, Erica Falk, Lisa Hill, Jens Gustavsson och Mårten Lärka. Arrangören Leif Nyberg berättar om hur det hela började.

Vi lyssnar på "Alright Dynamite" som är namnet på Sverigeaktuella Kendel Carsons nya CD. Hon och Chip Taylor har just landat i Sverige och besöker 27/8 Katalin, Uppsala, 29/8 Teatern, Norrtälje, 30/8 Akkurat, Stockholm, 31/8 Klara Hall, Enköping, 1/9 Herr Nilsen, Oslo, 2/9 Erlandsens konditori, Halden, 3/9 Mortens Krog, Uddevalla, 4/9 Trädgårns matsal, Göteborg, 5/9 Babel, Malmö. Läs mer i Felicias .

Hela P2-kanalen genomsyras kommande vecka av Östersjöfestivalen, vi lyssnade lite på några av sångskrivarna i våra grannländer och fastnade för Berlin-gänget "17 Hippies" med senaste skivan "El dorado". Vi lyssnar även på finländaren J.Karjalainen och vår egen Mikael Neumann som är en brobryggare mellan Danmark och Sverige.

I Sten Björnulfsons miniserie om sångerna kring Medelhavet avslutar han med ett ingående porträtt av den italienske sångaren och låtskrivaren Fabrizio de André (1940-1999) som varit en av förebilderna för unga visdiktare.

Monica Zetterlunds Minnesfond instiftades i juni 2005 i syfte att samla in medel för att dela ut stipendier för att stödja och uppmuntra musiker och artister som verkar i Monicas anda. Priset som i år var tredelat gick till den etablerade sångerskan Meta Roos och till två nykomlingar som vi spelar smakprov av i Felicia:

Gustav Karlström är sångare, pianist, kompositör och arrangör som låter sig inspireras av förebilder från alla håll och kanter. När han fick sin första dator började han göra sina egna inspelningar. Han har studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, skrivit musik för stråkkvartett och piano till kortfilmer och text, musik och arrangemang till l´Orhcestre National de Lorraine i Metz. För att nämna något på meritlistan.

Den andra av nykomlingarna är Lena Swanberg som är uppvuxen i Hälsingland. Låtskrivare, pianist och sångerska med speciellt fokus på afrikansk och afrobrasiliansk musik. Även hon utbildad på KMH i Stockholm. Just nu arbetar Lena på sitt debutalbum i eget namn och sjunger  bland annat i vokalgruppen Charleston Sisters.

Dessutom i Felicia:
Lite live-musik som vi har fått från vår grannkanal P3: Den australienska sångerskan Lenka, en av de uppskattade artisterna från årets Hultsfredsfestival. Hennes konsert sändes i  den 21 augusti och går att efterlyssna i 30-dagarsarkivet. Vi har fått ett smakprov.

Nästa vecka får ni en intervju med den isländska sångerskan DISA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".