Swedish Troubadours rapport från USA-turnén

Trion Swedish Troubadours som består av Oskar Jeremias, Jonas Pietikäinen & Oskar Larsson besökte Felicia i augusti strax före sin avresa till USA. De hade tagit kontakt med olika institutioner och visentusiaster i USA och ordnat sju konserttillfällen för att sprida den svenska visan.

Nu fick vi ett brev med en liten rapport....

Hej på er!

Vad fin intervjun blev tycker vi. Kul!

Här kommer en liten rapport från USA-turnén..

Vi hade en mycket fin 3-veckors turné i nordöstra USA under perioden 20 aug-11 sep. Mycket tack vare att vi överallt blev så varmt mottagna av arrangörer och andra hjälpsamma svenskamerikaner. Det kändes som att det fanns ett enormt sug efter det vi hade att erbjuda. Hur ofta här i Sverige får man (efter att endast ha sålt in sig via mail) bo i stadens finaste hus (avsett för besökande celebriteter) inför en konsert för 100 personer (detta hände i svenskstaden Jamestown), eller spela på gigantiska scener som huvudakt inför 1000-tals personer (på festivalerna Scandinavian Night och Scandinavian Festival). Man märkte verkligen tydligt hur mycket den svenska identiteten betyder för svenskamerikaner (både nyinflyttade och ättlingarna) och där har kulturen och inte minst visan en stor funktion att fylla.

Några absurda upplevelser..

Första kvällen hamnade vi på en kräftskiva i nybyggda IKEA i Brooklyn och med restaurangutsikt mot frihetsgudinnan lärde vi massor av amerikaner i kräfthattar att dansa små grodorna och sjunga svenska visor. Vi fick betalt i kräftor och köttbullar..

En annan gång spelade vi på en musikrestaurang i Harlem där publiken som var van med soul/funk/jazz aldrig hört nåt liknande men efteråt ville utbyta kontakter och musikkultur. Efterår gled 4 st. gangsterliknande killar upp på trottoaren bredvid oss och medan vi fördomsfullt hann tänka att vi skulle bli rånade stämde de helt plötsligt upp i 4-stämmig smörsoul så bra som man aldrig hört det förut och ville sen höra om vi kunde samarbete kring musikproduktioner.

Vi har fått massor av kontakter och erbjudanden om spelningar när vi kommer tillbaka så vi har redan siktet inställt på en ännu längre turné nästa år.
Vi hoppas också att fler väljer att göra nåt liknande!

Varma hälsningar
Swedish Troubadours

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".