Felicia besöker Belleville i östra Paris

Felicia har en mycket internationell prägel denna vecka. Med hjälp av Paris-reportern Johan Tollgerdt får vi en inblick i stadsdelen Belleville i östra Paris. Dessutom portugisisk fado i förnyelse, amerikanskt Sverigebesök och grekisk sång från 20-talet.

Belleville är ett folkligt och levande kvarter med massor av barer och klubbar.
Här verkade Edith Piaf och Maurice Chevalier på sin tid och nu
är det den hetaste platsen för morgondagens chansonstjärnor.
Felicias reporter Johan Tollgerdt pratar med artister, publik och klubbägare. Här är hemsidan till en av klubbarna i reportaget:


Bland veckans nya skivor finns Sverige-aktuelle amerikanen Tim O´Brien och hans bluegrassmusik på nya skivan "Chicken & Egg. Detta är hans trettonde soloalbum och denna gång har han eftersträvat ett så akustiskt sound som möjligt.


Också Sverige-aktuell är Hindi Zahra som kommer från en berberfamilj i Marocko, men som sedan länge har Paris som bostadsort och musikalisk inspirationskälla. Hennes solodebut-cd heter "Handmade" och hennes musik beskrivs som vokaljazz, akustisk pop, modern soul och blues med nordafrikansk färg. Vårt grannprogram Klingan kommer att göra en intervju med Hindi Zahra i samband med besöket i Uppsala i helgen. Den sänds senare i höst i Klingan.


Den portugisiska gruppen Deolinda bildades 2006 och har kallats förnyare av den traditionella fadon genom att de för in osentimentala vardagstexter och ironi, blandat med glädje och styrka. De kommer nu med sin andra CD "dois selos e um carimbo". Medlemmar i gruppen är: Ana Bacalhau, sång, Luís José Martins, gitarr, ukulele, Pedro da Silva Martins, gitarr och Zé Pedro Leitão, kontrabas.


Vi fick en lyssnarfråga på den grekiska sångerskan Marika Papagika som levde mellan 1890-1943. Hon var en av de första som sjöng in Rebetikasånger på skiva.  Hon finns med på flera CD-samlingar med grekisk musik, bland andra "Greek-Oriental Rebetica; The golden years 1911-1937", märke: Arhoolie ARHCD 7005 som kom 1991, "The rebetiko song in America 1920-1940", på märke: The Greek Archives 627, den kom 1993. Om ni vill höra mera med Marika Papagika så finns det faktiskt en Myspace-sida.


Carl Johan Vallgren har gett ut 9 böcker och 6 skivor och i veckan släppte han sin sjunde CD "Nattbok" med 10 sånger. Han säger själv att skillnaden mellan att skriva en bok och sånger är förstås tidsåtgången samt att vissa historier passar bättre i 4-minutersformat.


Syster Fritz är orkestern som består av fler kvinnor än män. De är just nu aktuella med sitt andra album som de kallar "Existenso". Alla i Syster Fritz skriver musik och texter till skivan och sedan deras debutalbum 2008 har de fått en fjärde medlem i gruppen. Nu består de av: Helena Andersson Bromander, Charlotte Magnusson, Sara Backström Lindeberg och Peter Frykholm.


Vi presenterar den unga singer-songwritern Ida Redig som har skrivit alla låtarna på sin debutskiva "Standing here" och själv producerat den. Hennes influenser är allt från Iggy Pop, Lou Reed, PJ Harvey och Lisa Ekdahl. Hon har nyligen avslutat arbetet med att bygga sin egen inspelningsstudio och har redan tankarna på nästa skiva.

Dessutom får vi höra Ola Sandström som skickat oss musik han just nu spelar in på skiva. Ola Sandström fick Olle Adolphson-stipendiet för några år sedan och arbetar just nu bland annat med att tonsätta Tomas Tranströmer och sjunga John Dowland.