1 av 11
2 av 11
Ulla Billquist och Gunnar Hahn 1943. Foto: SVT bild
3 av 11
Ulla Billquist. Foto: Gunnar Hahn
4 av 11
5 av 11
6 av 11
Ulla Billquist sjunger Godnattvalsen 1942. Foto: SVT bild
7 av 11
8 av 11
Ulla Billquist sjöng månadens melodi "En månskenspromenad" av Thore Ehrling.
9 av 11
10 av 11
Ulla Billquist. Foto: SVT Bild
11 av 11

Felicia: Stor box med Ulla Billquist-inspelningar och Esmeralda Moberg i Skuggpoeten

Lasse Zackrisson från Vax Records, som gett ut en stor box med Ulla Billquist-inspelningar kommer till Felicia och berättar. Vi får också träffa Esmeralda Moberg som under namnet "Skuggpoeten" samarbetar med DJ:n och musikproducenten Embee.


I dagarna har det kommit ut en ny stor box under namnet "Den kompletta Ulla Billquist".  Ulla Billquist är nog för alltid förknippad med "Min soldat" och med den en hel epok av svensk 1900-talshistoria under beredskapstiden. Nu finns en chans att lära känna henne ytterligare genom den 200-sidiga booklet med berättelsen om hennes liv och massor av tidigare opublicerade fotografier som medföljer boxen.

Den omfattande utgivningen av 432 inspelningar under åren 1929-1946 är samlade på 17 CD och inkluderar även tidigare outgivna inspelningar och alternativtagningar. Längre ner på sidan finns en litet bildspel med några ytterligare fotografier på Ulla Billquist.


Den irländska sångerskan Heidi Talbot är aktuell med sitt andra soloalbum "The last star" med traditionellt material och sånger av bland andra Sandy Denny och Karine Polwart. Heidi Talbot har även just blivit nominerad i två klasser ("bästa traditionella spår" och "årets folksångare") i BBC Radio 2 Folk Award 2011.

Börge Ring har funnits i visbranschen länge. Bland annat är han mannen bakom den svenska texten på "Streets of London", som i hans översättning blev Gatorna på söder. Den finns med på hans nya skiva "Nu - Gammalt som nytt" där han får sällskap av gästartisterna Tomas Andersson Wij,  Sofia Karlsson och Sara Isaksson.

Vi får träffa folksångerskan Esmeralda Moberg som under namnet Skuggpoeten samarbetar med DJ:n och musikproducenten Embee.
Esmeralda Moberg och Embee (Magnus Bergkvist) har tillsammans tonsatt dikter av Roger Bergkvist, som är Embees pappa. Dikterna är hämtade från samlingen "Dikter från världens mitt med omnejd". Linda Roslund har träffat Esmeralda för att få veta hur idéen föddes.


Kraja består av Lisa Lestander, Linnea Nilsson, Frida Johansson och Eva Lestander. De kommer alla från Umeå och kvartetten bildades under våren 2002 inför Umeå Folkmusikfestival. På repertoaren har de traditionella folkvisor, kärleksvisor, skämtvisor, danstrallar och koraler och även en del egenskrivet material. Allt i egna fyrstämmiga arrangemang. De skivdebuterade 2005 och nu kommer nya skivan "Brusand hav" med deras egna tonsättningar av Karin Boye, Edith Södergran, Nils Ferlin med flera.


Tommy Körberg behöver ingen närmare presentation. Han är ju oerhört produktiv på scen och sjunger i många konstellationer, från musikal till revy, visor och Brel och medverkar i BAO. På skivfronten är han dock inte lika ofta förekommande: I veckan släppte han sitt första egna studioinspelade album på 22 år. Han har spelat in 12 spår under titeln: "Songs for drinkers and other thinkers". 

Kommentera gärna programmet.

Här kommer lite fler fotografier på Ulla Billquist från SVT:s bildarkiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".