1 av 9
2 av 9
3 av 9
4 av 9
5 av 9
6 av 9
7 av 9
Elsa Sjögren. Foto: Emmelie Åslin
8 av 9
The Tallest Man on Earth. Foto: Tobias Gruhs/SR
9 av 9

Felicia: Från Sundsvall till Paris

I Sundsvall finns den 20-åriga låtskrivaren Elsa Sjöberg som berättar i Felicia varför det är så bra att uttrycka sina åsikter i musik. Vi åker också till en förort i Paris för att träffa den upptagna sångerskan Zaz som gjort stor succé efter solodebutskivan.


Den franska sångerskan Zaz beskrivs som ett yrväder på den franska scénén. Hon har hållt på i tio år och turnerat med relativt okända band, men det är först i år som hon har släppt sitt första studioalbum fyllt med jazzig fransk chanson. Även i Sverige har hon blivit populär. TV har velat få henne till Stockholm, men hon har inte haft tid ens för intervjuer.

Nu har dock Felicias reporter i Paris, Johan Tollgerdt, lyckats få tag på henne strax före en konsert långt ute i en av Paris förorter.


En Serge Gainsbourg-samling har kommit ut i dagarna. "Serge Gainsbourg - Le claqueur des mots 1958-1959. Det är en dubbelcd, varav den ena består av Serge Gainsbourgs egna inspelningar och den andra består av hans sånger insjungna av bland andra Michèle Arnaud, Juliette Gréco och Hugues Aufray.

Vi presenterar samtidigt en nyutgåva av Jane Birkins LP "Di Doo Dah" från 1973. På denna CD-utgåva finns även två bonusspår tillagda. La Décadanse (med Serge Gainsbourg) & Les Langues De Chat.


I Sundsvall har Ingela Hofsten träffat den 20-åriga sångerskan och låtskrivaren Elsa Sjögren. Hon har just lagt sista handen vid sin debutskiva.
Elsa Sjögren tycker att musik är ett utmärkt sätt att föra ut sina åsikter och texterna ska handla om saker som är viktiga för henne. I en låt kritiserar hon sin kommun för att ha slösat pengar på ett äventyrsbad, en annan handlar om vår tids utseendefixering. I dagarna åker Elsa till Honduras för några månaders volontärarbete.


Den åländska sångerskan Helena Flöjt har spelat in sin debutskiva "Låt mig visa" med 13 visor på svenska. Där har hon sjungit in Cornelis Vreeswijk, Björn Afzelius, Fred Åkerström, men även den åländska visan  ”Gården och Parveln” som ursprungligen är en av Tom Johans texter, som senare blev tonsatt av Knut Grüssner. På skivan finns också Helena Flöjts egna översättningar av Dolly Partons "Jolene", "Tears in heaven" (Eric Clapton), "Hallelujah" (Leonard Cohen) och Paul Simons "Kathys song".


Zenobia är en dansk trio som består av Louise Støjberg, Mette Kathrine Jensen och Charlotte Støjberg. De är aktuella med sin nya skiva som de tillägnar vintern: I Vintermørkets Hal med 14 spår, texter av bland andra Jeppe Aakjaer, N.F.S Grundtvig, Inger Hagerup. Zenobia skivdebuterade 2008 med "Midnat" och sedan dess har de turnerat runt i Danmark med över 100 konserter.

Leksands-killen Kristian Matsson har slagit igenom stort med sin karaktäristiska sång och uppträder under artistnamnet "The tallest man on earth". Han turnerar i Europa, USA och framträder härnäst på Södra Teatern i Stockholm i början på nästa vecka. Båda konserterna är utsålda. Vi lyssnar på ett spår från EP:n "Sometimes the blues is just a passing bird"


Gruppen Meadowland släppte i veckan sin debutskiva "Harbours". Stommen i bandet är Josef Bernberg och Robin Tinglöf som även skriver sångerna på skivan. De började spela tillsammans för 15 år sedan, men det är först under de senaste 2-3 åren som deras "Meadowlandmusik" har fått växa fram  - lite långsammare, lite längre, lite lugnare än den musik de gjort tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista