1 av 5
Ana Moura. Foto: Johan Tollgerdt
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Fadosångerskan möter Rolling Stones

På väg till Sverige gjorde fadosångerskan Ana Moura ett stopp i Paris. Där stämde vår reporter Johan Tollgerdt träff med henne för att bland annat prata om hennes musikaliska möte med Rolling Stones. Hon berättar också om vad texterna i fadon handlar om idag och hur hon ser på konkurrensen mellan de populära fadosångerskorna i Portugal. Det blir musik från hennes senaste album "Leva-me aos fados". Den 15 februari har hon konsert på Södra Teatern i Stockholm och konserten spelas in av P2 Live Världens Liv och sänds den 6:e och 13 mars här i P2.

På senaste Putumayo-skivan har man samlat 12 spår under rubriken Bossa Nova Around the world. Producenterna bakom skivan vill lyfta fram hur den brasilianska bossa novan färdats runt i världen och integrerats med andra musikstilar och språk. På skivan finns exempel från Sydkorea, Norge, Tyskland, USA, Serbien m fl. Vi lyssnar på Kad Achouri från Frankrike.

BBC Radio 2 Folk Awards 2011 delades ut i måndags och vi spelar två av vinnarna. I kategorin "Lifetime achievement award" gick priset till den brittiske sångaren Donovan. Eliza Carthy och Norma Waterson tog hem två priser: Skivan "Gift" som fick priset för Bästa album och bästa traditionella spår som blev "Poor wayfaring stranger" från samma skiva.


Vi utnämnde också Poor Wayfaring stranger till veckans visklassiker. Burl Ives är en av dem som gjort den populär då han i början på 40-talet spelade in den. Sedan dess har den sjungits in av artister som Joan Baez, Eric Bibb, Emmylou Harris, Tim Buckley, Pete Seeger och nu senast alltså av Eliza Carthy och Norma Waterson. Carin Kjellman berättar om bakgrunden till sången.


Sist i programmet har vi Felicias egen hyllning till Lena Nyman som gick bort häromveckan. Vi vill framförallt lyfta fram hennes visskiva tillsammans med Rune Andersson "Var mig nära - kärleksvisor på svenska" som kom 1974.

I dagens Felicia hörde vi också Cajsa-Stina Åkerström sjunga Fröding, Esbjörn Hazelius sjöng Taube, smakprov på Claes Pihls nya skiva och Manifest-vinnaren Tallest man on earth

Varmt välkomna att kommentera programmet och skicka förslag på visklassiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".