1 av 5
Maskros. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
2 av 5
Anton Hansson och Alva Jonasson. Foto: Peter Hansson
3 av 5
Titti Sjöblom. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
4 av 5
Jan-Olof Andersson. Foto: Torbjörn Ivarsson
5 av 5
Svenskt Visarkiv 60 år. Foto: Torbjörn Ivarsson

Skolavslutningarnas fem-i-topp, Svenskt visarkiv jubilerar och maskrosen regerar

I veckans Felicia får vi vara med när 10-åringarna Alva Jonasson och Anton Hansson i Sundsvall sätter ihop sin topp 5-lista med de bästa skolavslutningssångerna.

Felicias reporter Peter Hansson har träffat de snart sommarlovslediga barnen och i inslaget får vi även träffa Titti Sjöblom som har en bubblare med på listan.

Svenskt Visarkiv har firat 60-årsjubileum i dagarna. Felicias reporter Anna Törnqvist var med på seminariet om Svenskt Visarkivs grundare Ulf Peder Olrog.

På seminariet spelade vissångaren Jan-Olof Andersson som även berättade om sina erfarenheter av visarkivet. Anna Törnqvist bestämde också träff med arkivarierna Karin Strand och Mathias Boström för att höra lite mer om vad arkivet kan erbjuda. De två har tillsammans med Märta Ramsten sammanställt antologin om Ulf Peder Olrog: "Studier i folkets visor". Läs mer om publikationen här:

Veckans visklassiker är säsongsbetonade visan "Om maskros och tjärdoft" som blev en riktig Svensktoppslångkörare med Carl Anton Axelsson. I programmet även en norsk och engelsk hyllning till denna både älskade och ibland ratade blomma. Alf Cranner sjöng "Å den som var en lövetann" och Eddi Reader sjöng "Dandelion"

I veckans Felicia spelades också nya skivor:
Gruppen Navarra och skivan "Nya fönster"
Wendy McNeill och nya skivan "For the wolf, a good meal",
Göteborgsbaserade bandet Tira Vento spelar Taube,
Gruppen Jord och skivan "Nice Matka" samt
Engelske låtskrivaren Johnny Flynn och skivan "Best listening"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista