Läkarna förstörde Maries äggstockar

"Man tappar sitt personlighet"

I dag inleddes en mycket ovanlig rättegång i Göteborgs Tingsrätt. Marie Rössberger påstår att två gynekologläkare slog ut funktionen på hennes äggstockar när livmodern opererades bort för sju år - och att det skedde mot hennes uttryckliga vilja.

Det är 55-åriga Marie Rössberger från Örgryte som dragit två gynekologläkare på Sahlgrenska inför rätta för misshandel.

55-åriga Marie Rössberger hävdar att det hon varit med om är misshandel - ett kirurgisk ingrepp som inte gått med på. Rössberger säger att hon var tydlig med att hon ville ha funktionen av äggstockarna kvar när hon operade bort livmodern - och att läkarna försäkrade henne om att det gick bra.

Men enligt henne skar kirurgen av blodförsörjningen till dem och vilket ledde till att hennes hormoner sjönk till en nivå som ligger under den man har innan puberteten.

Varför skulle då läkarna mot Maries vilja operera på ett sätt som gjorde att äggledarna kunde ta skada? Enligt den sakframställan som Maries advokat redogjorde för i dag så har uppsåtet varit att få material och vävnad till ett forskningsprojekt som bedrevs på Sahlgrenska.

Marie Rössberger har alltså väckt en enskild talan om misshandel mot de två gynekologläkarna. Får hon inte rätt riskerar hon betala rättegångskostnader för runt en miljon kronor - en kostnad som skulle kännas, men som hon skulle klara, säger hon.

Advokat Thomas Wilton företräder de två läkarna som förnekar brott på alla punkter.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".