Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ajan hermolla heti aamusta alkaen - tutussa ja turvallisessa seurassa. /Morgonprogram på finska.

Det bör sväras mer i Sveriges Radio...

Julkaistu torsdag 10 februari 2011 kl 10.56

I söndags , strax före gudstjäntsttid, kunde man i Sveriges Radio, ja till och med i P1, höra:
"ska det va så djävla svårt att ta till sig" (om att alla likt Fredrik Reinfeldt borde vara täbymoderata)
"men vem i helvete har läst något av Snoilsky" (om dagens kulturella referenser, inte direkt om Reinfeldt)
"förspelet kommer helt enkelt att bestå av en djävla massa pappersarbete" (om ett rätt självklart krav på dokumenterat samtycke inför samlag) "klart att det går åt helvete då, om man låter sig styras av sina känslor" (om att man inte enbart grundat på känslor bör ge sig in i en sexuell relation)
"Tyst för helvete! Sluta gola!" (om Jimmy Åkesson som gjort sig till tolk för det tyckta som inte behöver sägas)
"Men herre gud, för helvete Jimmy" (återigen om Jimmy Åkesson som säger för mycket)
Ska man behöva så många svordomar i Sveriges Radio? Är det överhuvud taget förenligt med vårt uppdrag, med våra programregler och med god radioton?

Svaret är ja. Jonatan Unge ersatte på ett alldeles lysande sätt Public Service i "God morgon världen". Hans "avkommemonolog" hade inte varit möjlig utan hans alldeles egna helvete och hans alldeles personliga djävlar.
Med någon hårdragning skulle kunna sägas att "djävlar" och "helvete" inte skiljer sig från andra ord. De ska användas när de är motiverade: stilistiskt, innehållsligt, kommunikativt. Om de inte är motiverade ska de inte användas.
Jämför med en annan ordfamilj med helt annan prestige och ställning: "diskurs", "intertextuell", "narrativ", "hyperrealitet".
Nu tror jag att svordomarna förekommer oftare än kulturjargong i Sveriges Radio. Men för den som tar både Gud och kulturen på allvar är avarterna i stort sett lika outhärdliga.

Jag kan med gott samvete uppmana Sveriges Radios medarbetare att svära mera. Den underförstådda förutsättningen är att svordomarna används medvetet, kunnigt och stilistiskt övervägt. Då berikar definitionsmässigt svordomarna radiospråket. Om de inte bidrar till kvalitet i språket ska de naturligtvis inte användas. Då uttrycker de bara språklig fattigdom.
De kan också uttrycka något helt annat. Tomas Tranströmers amerikanske vän Robert Bly har skrivit om det som i svensk översättning kallas "syskonsamhället", det samhälle där ingen vill vara vuxen. Det enkla svärandet blir till en besvärjelse. Säger jag faen tillräckligt många gånger så blir jag arton igen.
Tyvärr är det inte så. Det blir bara en tom djävla diskurs av alltihop.

Mats Svegfors

Radiotidningen nr 1. 21 januari 2011

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".