PG Andersson

PG lovar Monte-taktik även i hemmarallyt

– Jag kommer att köra med samma taktik som i Monte, förklarade PG Andersson när Svenska Rallyt AB höll presskonferens i Stockholm i helgen.

PG är rallyts stora svenska hopp efter sin förnämliga debut i WRC-bil i Monte Carlo för två veckor sedan, där han slutade åtta och tog sin och Suzukis första VM-poäng någonsin i huvudklassen.

– Hela det här året är ett läroår för mig och teamet i WRC-klassen. Liksom i Monte är jag fullt nöjd med en tiondeplats i Svenska och väntar mig minst lika hård konkurrens trots att det handlar om min hemmatävling.

Samtidigt är PG väl inkörd i Suzuki efter fyra säsonger med märket i junior-VM och två mästartitlar. Han känner de flesta i teamet, inte minst stallchefen själv Nobuhiro ”Monster” Tajima och vet att han har dennes fulla stöd och förtroende.

– Dessutom har jag mina mekar från JVM-teamet med mig, däribland svensken Stefan ”Pitan” Erixon, som också är chefsmekaniker på min bil.

Ytterligare en viktig svensk i stallet är Säffle-ingenjören Mats Karlsson, expert inte minst på tekniken bakom rallybilarnas fyrhjulsdrift. Karlsson rekryterades nyligen till teamet av Tajima, som sedan tidigare haft ett samarbete med värmlänningen.

- Mats är till stor hjälp då det gäller att hitta inställningar och väghållning, så att bilen blir lättkörd och effektiv.

Monte-framgången har gjort PG till kändis inte bara i rallyvärlden och hemma i Värmland. Den senaste veckan har han varit nedringd av svensk och utländsk media. Ännu mer uppmärksamhet väntar förstås till rallyt i Värmlandsskogarna, då en stor del av publiken kommer att heja fram PG som rallyts svenskhopp och kanske en blivande världsstjärna i WRC-klassen.

– Ja, det är kanske snart dags att starta en supporterklubb. Jag har inte riktigt hunnit dit än.

Med full säsong på programmet i år lär PG inte få mycket tid över till sitt gamla jobb som asfaltläggare.

– Men blir det någon vecka över så hoppar jag gärna in och träffar de gamla kompisarna.

Rally på heltid blir det inom kort även för PG:s kartläsare Jonas Andersson, som lämnar sitt jobb som arbetsledare i anläggningsbranschen i Norge.

Nu är det bara ett par dagar kvar innan PG, Jonas och resten av rallyts stora startfält börjar rekognosering av sträckorna, som de senaste dagarna fått en alltmer vintrig insamning.

– Det ser ut som att vi ska få ett riktigt vinterrally och vi tror på publikrekord, nu när norrmännen inte har ett eget VM-rally den här vintern, förklarade Sven-Åke Enochsson, styrelseordförande i Svenska Rallyt AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".