Det hänger på dubben

Rallyt blir svårare med nya regler

Till Svenska Rallyt införs nya regler för däck och dubbar och bara ett slags däck med en sorts dubb med ett enda godkänt mått för dubbutstick tillåts. Förr har tävlingar avgjorts på om dubben stack ut en halv millimeter längre eller kortare.

Tidigare kunde förarna ha ett slags mousse i däcken som gjorde att en punktering inte behövde sluta med totaltrasigt däck och körning på fälgen. Nu är moussen borttagen. För den som genar i kurvorna och hittar skarpa stenar under snödrivorna, kan rallyt ta slut fortare än kvickt.

– De får banne mig börja köra mitt i vägen, och inte chansa, säger Svenska Rallyts tävlingsledare, Bertil Klarin till TT.

Bara kortare stopp
Från och med i år finns det heller ingen möjlighet till stor service mitt under rallydagen. Kvar finns ett kortare stopp efter några sträckor. Då är det ont om tid och begränsade möjligheter.

– Kommer du in på tre hjul, så är det färdigkört, konstaterar Klarin.

Förr uträttade mekanikerna smärre underverk som ren rutin under serviceuppehållen. Nu blir det värre.

– Man får bara använda de reservdelar som finns i rallybilen och bara använda handverktyg, säger Jonas Kruse, som har lång rallybakgrund både som förare och stallchef.

Färre tekniker
Det finns också en rad andra begränsningar, bland annat får WRC-bilarna ha färre mekaniker per bil vid den här servicen än vid storservicen i Karlstad.

En tredje regeländring, som får direkt effekt på tävlingen, är att man slopat omvänd startordning för de första. Efter första dagen vände man tidigare på startfältet så att den som låg 15:e startade först.

Nu är det rallyts ledare som är först ut i fältet från och med dag två. Ligger det nysnö på vägen får den som kör först agera plogbil och tappar kanske värdefull tid till konkurrenterna.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".