Bertil Klarin hoppas på Norge
Rally-VM

Rallyunion kan lösa svensk VM-kris

Sverige blir av med sitt VM-rally vartannat år fram till 2014. Det kan ge en norsk-svensk rallyunion. Norge kör också vartannat år. Kanske startar vi ett gemensamt företag som driver båda VM-rallyna, säger tävlingsledaren Bertil Klarin, till TT.

När ”hans” tävling startar på Färjestad travbana i Karlstad på torsdag kväll vet han att det dröjer två år tills det blir svensk start igen. Å andra sidan vet han också att Sverige finns med i VM-kalendern fram till 2014.

– Alla får rikta in sig på att arrangera vartannat år, säger Klarin. Förändringen gäller inte bara oss, säger han.

”Vi har Norge”
Monte Carlo-rallyt, alla rallys urmoder, hamnar också bredvid listan 2009. De har till skillnad från den svenska tävlingen heller ingen naturlig samarbetspartner att luta sig mot de magra åren.

– Vi har Norge, säger Klarin. De kör också VM-rally och förra året var en stor del av vår organisation är engagerad i den norska tävlingen.

Gemensam organisation
Så blir det även framöver, är det tänkt. Det norska rallyt ska vara norskt och det svenska rallyt svenskt. Men över alltihop ska det finnas en gemensam organisation.

Riktigt vad som annars ska hända med den svenska organisationen, om samarbetet med Norge avbryts, är det ingen som vet. Det svenska VM-rallyt har fem anställda, har de ingen tävling att jobba med, blir det bekymmersamt.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".