Kartläsaren Miriam Walfridsson och föraren Ramona Karlsson testar utrustningen i nya bilen.

Följ Rally Sweden i direktsänd webb-tv

Under SM-delen av Rally Sweden kan publiken på webben åka med i Ramona Karlssons bil via direktsänd webb-tv. Kameror i bilen ger publiken möjligheten att själv uppleva farten på sträckorna.

– Sveriges Radio har i många år varit bra på att bevaka och rapportera i radio från Svenska Rallyt, som det hette tidigare. Vi har sedan några år tillbaka också haft förträfflig rapportering från rallyt på webben och i mobilen. Nu tillför vi ytterligare en dimension på webben: rörlig direktsänd bild med ljud, säger Robert Henriksson, projektledare för SR:s rallysajt.

Två kameror kommer alltså att vara monterade i Ramona Karlssons bil. Kamerorna filmar hela tiden och sänder till en liten magisk låda som sedan för signalen vidare med hjälp av ett mobilt bredband till Sveriges Radios rallysajt.

– Man kommer alltså kunna åka med i bilen, se det som föraren och kartläsaren ser, och höra deras kommunikation. Det ska bli väldigt spännande och jag tror att det är någonting som vår trogna rallypublik kommer att uppskatta, säger Robert Henriksson.

Ramona Karlsson som kör SM-delen av Rally Sweden i en Grupp N-bil kommer dessutom att blogga på rallysajten under tävlingen och det här ger bloggen en extra krydda, menar hon.

Mikael Ryking på mobiloperatören ice.net, som levererar sändningarna till Sveriges Radio, säger att det är en utmaning att sända livevideo direkt från en rallybil i 200 kilometer i timmen.

Är det tekniskt svårt att sända från en rallybil?

– Det är ju vanliga standardgrejer som vi monterar in i bilen och sedan sänder vi ju via vårt bredband och det här är en bra värdemätare för oss, säger Mikael Ryking på mobiloperatören ice.net.

Kommer ni att klara att sända från hela rallyt?

– Vi har testkört alla rallysträckorna i SM-tävlingen och vi har täckning i stort sett hela tiden. Det kan vara några små avbrott bakom något berg men i stort sett så täcker vi hela tävlingen, säger Mikael Ryking.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".