Lars Jonsson, rallyförare och rallyexpert. Foto: Privat

Lars "Cykelhandlar'n" Jonsson

Lars "Cykelhandlar'n" Jonsson är rallyföraren som blev rallyexpert.
Här berättar Lars mer om sig själv och hur han i direktsändning avslöjade hur Mäkinen parkerade bilen på en delsträcka för att låta Kenneth Eriksson vinna.

Jag utvecklade mitt tidiga tekniska intresse till att bli rally, rallybilar och rallytävlingar redan från 18 årsdagen. Under åren har jag tävlat en del själv med gott resultat. Vi fanns i den övre delen av SM-tabellerna i början på 90-talet men aldrig överst. Motionstävlar fortfarande idag och tycker det är skitskoj att få visa någon 20-åring att man fortfarande kan och för att hålla sig ajour med sporten!

Tidigt kom jag dock på att rallysporten har mycket mer att erbjuda än själva tävlandet. Har fått äran att jobbat med tävlingar, evenemang, förare, serier och olika prat- och radiouppdrag nästan lika länge som tävlandet. Det har lett till att jag tidvis kunnat livnära mig på olika bil- och bilsportrelaterade engagemang, men sporten är nog roligast och intressantast när den får vara en hobby!

Allt det tillsammans har gett en god insikt och en förståelse för sportens olika ingredienser som jag är stolt över. Att det verkar som om rallypubliken gillar mina slutsatser som baseras på ovanstående erfarenheter känns verkligen skojigt. Hoppas innerligt att även lyssnarna under 2011 års rally kommer att uppskatta mina förklaringar och ifrågasättanden.

Ett, av oändligt många, speciella minnen jag har från rallyvärlden och inte minst från ”svenska” är från 1995. En historia som jag i efterhand insett är unik och mycket speciell, men som i stunden kändes normal. Jag lyckades i radio fånga, via publik intervjuad på telefon, just det ögonblick då Tommi Mäkinen stannade på en specialsträckan för att genomföra Mitsubishis stallorder som gjorde att Kenneth Eriksson vann rallyt! Jag kommer fortfarande ihåg bitar av intervjusamtalet. Jag frågar, vad gör Mäkinen, vad har hänt? 
– Han bara står här! blev svaret. Så enkelt var det, sen kanske det inte var Mitsubishis ambition att detta skulle ske ”live” men ett speciellt minne blev det för mig.

Lars Jonsson

Ålder: 46 år
Från: Linköping
Kallas: Lars "Cykelhandlar'n" Johnsson. Cykelhandlarn, det uttrycket myntades av en motorjournalist på 90 talet som tyckte att Lars Jonsson var för alldagligt när han skulle beskriva Lars prestationer i tidningen. Sedan dess har det hängt i. Att Lars, likt sin far, i många år handlade just med cyklar är ursprunget.
Arbetar som: Inköpare på Fergas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista