Thierry Henry. Foto: Micke Fransson/TT
Thierry Neuville. Foto: Micke Fransson/TT

Ny ledare i Rally Sweden inför sista tävlingsdagen

Thierry Neuville ny ledare i Rally Sweden
1:40 min

Belgaren Thierry Neuville tog över ledningen i Rally Sweden på lördagens sista sträcka, SS18 Vargåsen 2. Det efter att han fullföljt sin taktik med att spara två nya däck och han tyckte själv att han gjorde en av sina bästa sträckor i rallyt.  

När han gick i mål hyllade Neuville rallypubliken som kantat banan under dagen och skapat en härlig stämning. 

– Jag har en bra känsla i bilen och har haft en bra dag som varit väldigt rolig, säger Neuville. 

Tätt i toppen

Inför den sista dagen så är det oerhört jämt i toppen. Bara tio sekunder skiljer de tre första förana. Norrmannen Andreas Mikkelsen tappade sin ledning på sista sträckan och ligger nu 1,5 sekund efter belgaren Thierry Neuville.

Trea efter tre dagar är den regerande världsmästaren Sebastien Ogier som är 9,6 sekunder efter Neuville. Mads Østberg ligger på fjärde plats, 53,4 sekunder efter ledaren Neuville.

Historiska bilar ställde till problem

Sebastien Ogier vann två av dagens sträckor men klagade på sitt tidiga startnummer.

– De historiska bilarna har rivit upp så mycket snö vägen så det är som att köra i en skidbacke, sa Sebastien Ogier.

Även fjolårets vinnare Jari-Matti Latvala klagade över de historiska bilarna.

– Det är mycket snö på vägen och det gör att det är svårt att hitta den snabbaste linjen för oss som kör först, sa Jari-Matti Latvala.

Åhlin tänker överklaga

Hemmaföraren Fredrik Åhlin var så arg så att han sprang ur sin bil, när han kom till målet på sträckan Vargåsen första gången, och fram till ukrainaren Valeriy Gorban och menade att han hindrat honom på sträckan.

– Vi fick stå stilla en minut och bara vänta på Gorban. Han borde ha kört undan när han kom loss och släppt förbi oss eftersom vi fortfarande är med i tävlingen, sa en mycket irriterad Fredrik Åhlin

Tidemand körde in två minuter

Pontus Tidemand som kör i WRC2-klassen fastnade under fredagen i en snövall men har under lördagen radat upp sträcksegrar. Tidemand har inför sista dagen 31,7 sekunder upp till femteplatsen och Yazeed Al-Rajhi.

– Det var synd att det där hände igår, annars hade vi varit i topp nu i vår klass. Det är bara att lära oss av det här och komma igen, sa Pontus Tidemand.

Rallyt avslutas på söndagen med tre sträckor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".