Thierry Neuville. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Thierry Neuville under fullfartsträningen i Råda 2015. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Rally Sweden 2016

Shakedown flyttas - länsstyrelsen säger nej

Rickard Faivre: "Måste ha de boendes medgivanden"
1:21 min

Det blir ingen fullfartsträning på den planerade sträckan vid Alster utanför Karlstad. Efter protester från boende säger nu länsstyrelsen att Rally Swedens ansökan inte kommer att beviljas.

Fullfartsträningen inför Svenska Rallyt, den så kallade shake down-sträckan, var tänkt att köras kring Alster utanför Karlstad.

Efter att boende längs den 5,6 kilometer långa sträckan uttryckt missnöje och stor besvikelse över att de inte fått information om detta tvingas nu rallyts ledning leta efter andra alternativ.

För att få arrangera en fullfartsträning måste nämligen tillstånd sökas. Ansökan behandlas av länsstyrelsen i Värmland där Rickard Faivre arbetar som jurist.

Jag handlägger ärendet och det finns en ansökan men inget beslut är fattat. Men för att få genomföra en tävling på en vägsträcka som är allmän väg måste man ha de boendes medgivanden"

Det var igår som en av de boende längs sträckan kring Alster medverkade i P4 Värmland och uttryckte stor besvikelse över hur rallyts ledning och ansvarig motorklubb skött informationen till markägare och boende längs sträckan som skulle ha startat nära Glänne gård och går mot Ökna.

Under gårdagen framgick det dessutom att det fanns fler boende i området som hade synpunkter på hur ledningen för rallyt agerat.

De boende har fått, i de flesta fall, en muntlig information och en lapp i brevlådan om att vägen kommer att vara avstängd från 04:00 på morgonen till 20:00 på kvällen. Men nu blir den ingen träning på sträckan.

– Uppenbarligen så finns det flera längs med sträckan som inte ger det medgivande som behövs. Då finns det ingen möjlighet, som det ser ut idag, att genomföra denna sträcka, säger Rickard Faivre till P4 Värmland.

Hur Svenska Rallyts ledning agerar nu är oklart. Helt klart måste ett alternativ sträckning tas fram för att kunna genomföra en shakedown.

Svenska Rallyts vd Glenn Olsson vill inte ge någon kommentar i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".