Grusväg med istäcke. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Isen är på väg att smälta bort på många vägar. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Rally Sweden

Mildvädret kan äventyra rallyt

Vädersituationen med många plusgrader och regn i stora delar av Skandinavien ställer till stora problem för Rally Sweden. Snö och is smälter och vägarna blir snabbt lösa i ytan.

Det är många som just nu är nervösa över hur de senaste veckornas mildväder ställt till det. Inte minst hela organisationen kring Rally Sweden som ser tävlingsområdet tina upp och på sina håll bjuda på riktigt tråkiga överraskningar.

– Det är skrämmande hur snabbt vädret och prognoserna kan svänga. Vi hade bra med is på våra vägar och lovande prognoser senast i fredags, nu är situationen kraftigt förändrad säger Rally Swedens vd Glenn Olsson i ett pressmeddelande.

Tävlingsledningen har under de senaste dagarna varit ute i skogarna och besiktat vägarna för att hela tiden skapa sig en uppfattning om utvecklingen.

– Vi har minusgrader och kanske även snö i prognoserna inför tävlingshelgen men den stora frågan är om vägarna hinner frysa om, vi behöver åtminstone frusna vägar för att kunna köra tävlingen. I prognosen spås plusgrader under rekognoseringen som planeras att köras tisdag-onsdag, vägarna riskerar att bli sönderkörda redan då säger banchefen Johan Magnusson.

Säkerheten är den avgörande faktorn där vägarna måste vara tillförlitliga för de tävlande och också farbara för räddningspersonal.

– Det är i första hand säkerheten för tävlande och publik som avgör om en sträcka kan genomföras eller ej, bedömer vi att vägen är farlig kan vi inte använda den, säger tävlingsledaren Stig-Rune Kjernsli.

Rally Sweden planerar att under måndagen presentera aktuell status kring vägarna och planerna kring genomförandet av tävlingen som görs i samråd med FIA och WRC Promoter.

Med tanke på temperaturer kring 6 grader varmt, regn, vårfåglar som gör sig påminda och allt annat än rallyväder modell vinter som bjuds just nu är det inget annat än ett krisläge som råder just. Ingen vill nog ens tänka tanken men.....

Tror inte ens Bertil Klarins gamla beryktade "vädersten" innehåller några positiva profetior och prognoser heller. Är det så att den gör det, ta fram stenen Bertil!Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista