Glenn Olsson, Svenska Rallyts vd. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Glenn Olsson berättar hur årets Rally Sweden ska räddas. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Rally Sweden 2016

Rallyt blir av - men sträckor stryks

2:00 min

Genom flera drastiska åtgärder gör nu ledningen för Rally Sweden sitt yttersta för att tävlingen ska bli av. Som ett resultat av detta stryks flera av rallyts 21 specialsträckor.


Mildvädret är nära att stoppa årets Rally Sweden. För att rädda det som räddas kan presenterade idag ledningen en åtgärdsplan.

– Det har varit tuffa dagar att se över och besikta alla vägar, sa Svenska Rallyts vd Glenn Olsson när han inledde presskonferensen. Dock meddelade han det viktigaste - rallyt blir av, om än i reducerad form.

Några av de åtgärder som presenterades vid dagens presskonferens:

  • Det blir ingen superspecialsträcka på Färjestadstravet på torsdag kväll. Det betyder att rallyt inleds först på fredag.
  • Det blir heller ingen shakedown-sträcka på torsdagen.
  • Den historiska klassen stryks helt och hållet.
  • Prelimärt körs 12 av planerade 21 specialsträckor. Bland annat stryks SS Kirkenaer och Hagforssprinten.
  • Flera sträckor som skulle ha körts två gånger blir bara singelsträckor- SS Rämmen, SS Fredriksberg, SS Lesjöfors och SS Värmullsåsen .
  • Rekognoseringen flyttas från tisdag-onsdag till onsdag-fredag.

– Men vi får en tävling, konstaterar Glenn Olsson

Trots detta är det vädret som till slut avgör om det ska bli ett rally eller inte. Om den senaste väderprognosen slår fel och de utlovade minusgraderna inte kommer - så kan hela rallyt ställas in.

– Vi vill chansa på ett rally. Allt bygger på en väderprognos som talar om kyla på torsdag. Får vi inte det är vi i en besvärlig situation, säger Glenn Olsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista