Erkki Kuronen
Erkki Kuronen. Foto: Martina Holmberg / Sveriges Radio

Erkki Kuronen

Tukholma

08-784 98 88
073-773 03 97

erkki.kuronen@sverigesradio.se

Erkki on toinen Populan kahdesta juontajasta.

"Erkki heter jag (på svenska uttalas det alltid Ärcky), född i Villmanstrand i östra Finland, men flyttade till förorten Bergsjön i Göteborg som femåring och där växte jag upp. Sedan mitten av av 90-talet har jag bott på Masthugget inne i stan, men de senaste åren har jag pendlat och jobbat mycket i Helsingfors.

Huvudsakligen är jag grafisk formgivare, det roligaste är att knåpa logotyper, leka med typografi och skapa visuella världar för olika sammanhang. Dessutom har jag fuskat lite som skribent. Jag turnerar även runt på finländska högstadie- och gymnasieskolor och kör populärkulturella föreläsningar på svenska som en del av deras obligatoriska svenskundervisning. Jag vill helt enkelt inspirera och uppmuntra eleverna att använda svenska och intressera sig för Sverige. Dels har ju svenska sin egen identitet och historia i Finland, och dels anser jag att finnarna via svenskan får en naturlig koppling till övriga Norden.

Hemma i Sverige vill jag gärna köra lite samma grej, fast liksom tvärtom. Att ha två eller flera språk är väldigt roligt och stimulerande, särskilt om man gillar att leka med ord och deras betydelser. Jag är ganska rolig och sjunger bra, men jag är också hypokondrisk och lite existentiellt förvirrad. Spårbunden infrastruktur är mitt största nördintresse. Jag tittar helst på gamla trygga tv-serier såsom Pantertanter, Goda grannar och Glappet. Annars är jag som folk är mest. Ja sama suomeksi."

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".