Chatt med Fredrik och Kristofer

Mellan 14-14.30 kunde ni lyssnare ställa frågor till Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson.

moderator:14.00 kommer Fredrik och Kristofer att svara på era frågor. Men du kan redan nu skicka en fråga.
moderator:Nu är Fredrik och Kristofer här och om bara några minuter börjar chatten.
moderator:Nu är chatten öppen!
Lars:Hur lyckades ni få Thomas Jisander att bubbla på så öppet och obehindrat om Trustor härvan?! Han verkar ju mer restrektiv idag i sina uttalanden om detta.
Fredrik Johnsson:han ställde upp utan några problem. Kanske trodde han att ärendet var utagerat beträffande hans skatte-affärer. Mest tror jag att han tyckte att det var roligt att någon intresserade sig för hans story...sålänge det inte var rättsväsendet.
Lövet:Hej. Hur får ni tag på alla (t ex vittnen och anhöriga till inblandade) ni intervjuar?
Fredrik Johnsson:mycket genom gamla pressklipp, radio och tvsändningar och tips genom andra man pratar med. detektivarbete helt enkelt :-)
Kaj:Tack för ett jättebra program. Vilken var er mardrömsdokumentär? Den där det verkade som allt som kunde gå fel, faktiskt gjorde det? Typ de ni vill intervjua vill inte svara på frågor och så vidare. Och hur gick det till slut?
Kristofer Hansson:Svårt att säga på rak arm. Det kan däremot finnas en stor portion höga ambitioner som inte infrias pga att folk inte ställer upp mm. Men det är priset man får betala när man jobbar med dokumentärt material. Annars är det nog vanligare att folk man inte trodde skulle vara så frispråkiga visar sig prata mer än väntat.
Anna:Varför görs det inte mer dokumentärer, det är ju de som håller mig uppe på jobbet?
Fredrik Johnsson:tyvärr är det nog en kostandsfråga...dokumentärer är nog dyrare att göra i regel än "vanlig" radio.
Henkepenk:Även om era dokumentärer gör sig fantastiskt på radio, när tar ni steget över till TV? Tack för ett bra program!
Fredrik Johnsson:Vår TV-debut gjorde vi faktiskt förra året med "Stig Bergling - I fiendens tjänst" och mer TV blir det, så mycket kan jag säga...
Gnud3r:Vad använder ni för inspelningsutrustning när ni är ute på "fältet"..?
Kristofer Hansson:vi har använt DAT väldigt länge men nu gått över till flash-card-bandare. Micken är en MD21
Eva:hur lång tid brukar det att göra ett helt reportage?
Fredrik Johnsson:Det varierar men drygt en månad får man räkna med.
Clara:Vad har ni gått för utbildningar för att bli så skickliga som ni är?
Kristofer Hansson:vi har egentligen ingen utbildning vad gäller det journalistiska eller radioproducerandet. Vi har alltid gått in med tanken att göra ett program som vi själva skulle vilja lyssna på.
BB:Hej! Hur ser möjligheterna ut till att få ta del av materialet ni använder till era dokumentärer i fallet att man vill läsa vidare?
Kristofer Hansson:vi använder mycket öppna källor, böcker, tidningar och tvmaterial som är tillgängligt via arkiv och institutioner
Viktor:Hej! Jag vill bara börja med att säga att P3 Dokumentär är det bästa jag har hört på radion någonsin. Hur kom ni egentligen på idén? Varför gör ni inte dokumentärerna tillsammans längre? MVH Viktor
Fredrik Johnsson:Idén dök upp i samband med ett Frispel-program i P3 som vi gjorde om Palmemordet (finns i omklippt "Special-version" på hemsidan). Vi insåg att det ju faktiskt har hänt flera andra spännande händelser i Sverige. Dock gjorde vi en missbedömning då vi trodde att man på sin höjd kunde pressa fram ca 5 program. Det skulle visa sig bli fler :)
janne:hur många jobbar med ett gräv?
Fredrik Johnsson:i dagsläget är vi en programmakare på resp. program + tekniker och musikläggare.
Gurra:Hej Vem är det som bestämmer vilka ämnen som faktiskt blir program? Och varifrån kan idéerna och ämnena komma ifrån?
Kristofer Hansson:vi kommer på våra idér själva. Ofta kan en idé dyka upp när man jobbar med ett annnat program. En outforskad historia som visar sig vara en perfekt historia i sig. När man väl är inne i produktionen så söker man ständigt efter nya historier att berätta
Mattias:Har ni gjort "spinoffer" från en producerad dokumentär någon gång? Dvs, i arbetet med en hittar ni ngt annat?
Fredrik Johnsson:Det närmsta vi kommer är nog TV-versionen av "Stig Bergling" som sändes i somras på SVT.
Micke:Vem kom på iden till P3 Dokumentär och när?
Kristofer Hansson:Det växte fram ur en idé att göra dokumentärer som hade samma berättar-känsla som i TV. Vi ville inte göra dokumentärer som lät som de som redan fanns i radio.
Jka:Kommer det nya dokumentärer snart? Jag har slut med podcasts att avsluta min dag till. :(
Kristofer Hansson:Nya dokumentärer med nya spännande ämnen kommer 28 mars
Daniel:Tja! För det första så vill jag tacka för alla bra dokumentärer, dom har gjort mig sällskap många gånger längs tråkiga europavägar. Stort tack! Har en fundering. När ni gjorde "Kalixhärvan", hur svårt var det att få tag på dom som var med och hur pass villiga var folk att ställa upp och berätta om det som hände? Krävdes det mycket övertalning eller har folk ett behov att prata ut även så här långt efteråt?
Fredrik Johnsson:Just i fallet med Kalixhärvan så hade jag förvånansvärt lätt att få personerna att medverka. Dock hade jag problem med "huvudvittnet" som tackade nej till att medverka.
Janne:Måste säga att dokumentären om discoteksbranden i Göteborg var förmodligen det bästa radioprogram jag hört! Någonsin! Ingen från men en klapp på axeln!
Kristofer Hansson:ja den gjorde Anton Berg. En mycket bra dokumentär.
Thomas:Var det svårt att göra Lasermannen efter att det kommit ut en bok några år tidigare som hade behandlat och gjort ämnet hett igen. Tänkte ni aldrig att det skulle vara svårt att "toppa" den och komma med något nytt?
Fredrik Johnsson:Vi jobbar nästan alltid med att sammanställa befintligt material i de ämnen vi tar upp och packetera det i en ny form, så boken om Lasermannen var snarare ett bra underlag när vi gjorde dokumentären. Det man kan tänka på var att vi var före både Tv-dokumentären och TV-serien i samma ämne.
Thomas:Var det svårt att göra Lasermannen efter att det kommit ut en bok några år tidigare som hade behandlat och gjort ämnet hett igen. Tänkte ni aldrig att det skulle vara svårt att "toppa" den och komma med något nytt?
Kristofer Hansson:många ämnen kan vara berättade redan i bokform eller i något annat forum. Men det är ingenting som hindrar ss från att tolka/berätta ett ämne på vårat sätt. Men om ett ämne är FÖR dagsfärskt så väntar vi nog hellre. Vi hade nog inte gjort Lasermannen om även filmen hade hunnit komma ut också.
moderator:Nu är det ca. 10 minuter kvar av chatten!
Björn:Tja för grymma produktioner! men min fråga är om ni funderar på att ta upp ämnen som inte direkt rör Sverige?
Kristofer Hansson:det är inte helt omöjligt. Inom en framtid kanske det kan bli skildringar från övriga världen också...men på ett P3 Dokumentär-sätt såklart! ;-)
Henkepenk:Antar att "Praktikant-Fredrik" är helt lagd på hyllan... Men det var helt grymt!
Fredrik Johnsson:Tackar så mycket! Ja, det är skrinlagt på överskådlig tid dessvärre :)
patrik:hej, tack för bra program. blev glad när jag hörde om dokumentär om fn-svenskarna i bosnien. har väntat på det. är själv veteran ifrån kosovo och afghanistan. var det inte svårt att få tag på alla personer till programmen?
Fredrik Johnsson:Hej! Roligt att höra att programmet uppskattas av er som själva varit och tjänstgjort ute i världen. Beträffande det här programmet var de medverkande väldigt positivt inställda måste jag säga.
Gurra:Hur lång tid i förväg börjar ni jobba på ett avsnitt? Vet ni vad som kan sändas till hösten tex?
Kristofer Hansson:till hösten vet vi nog inte exakt vad som kommer sändas men däremot nu till vårsäsongen (start den 28 mars). Håll utkik på hemsidan efter mer info om vilka ämnen det blir.
Kalle:finns bombmannens dokumentär att ladda ner någonstans? hörde att programledaran nämde något om att ladda ner dokumentär! Jag jobbade så jag hörde inte hela!
Fredrik Johnsson:Alla dokumentärer finns för nerladdning på sr.se/p3/dokumentar
moderator:Nu är det 5 minuter kvar på chatten!
Pontus Norshamm:Har ni funderat på att göra uppföljare på gamla dokumentärer, när det händer nya saker i ett ämne. Da Costa och Trustorhärvan har ju "gått vidare". Nya grejer har dykt upp. Har ni tänkt så någon gång
Kristofer Hansson:det är klart att tanken slår en ibland. Men samtidigt kanske det blir svårt eftersom P3 Dokumentär inte är ett utpräglat nyhets-gräv-program. Men det är inte uteslutet att återvända till ett ämne igen efter en period om det hänt tillräckligt mycket nya saker.
Daniel:Har ni själva fått andra perspektiv på saker och ting under tiden ni gjort era dokumentärer? Det börjar ju närma sig hundra strecket snart. Ni måste ha träffat många intressanta personer och hört helt otroliga berättelser. Vilket dokumentärprojekt har gjort störst intryck hos er?
Kristofer Hansson:jo många unika historier har man hört under årens lopp. Man ser Sverige på ett annat sätt än tidigare, något som jag hoppas att lyssnarna kan göra också. Sverige är ju ett litet, litet land men det händer som sagt en hel del saker här också.
moderator:Nu är chatten stängd och Fredrik och Kristofer tackar för alla frågor som kommit in. Det går inte att skicka fler frågor, men vi ska svara på alla som kommit in.
Ella:Har ni några dokumentär-idoler? Eller andra personer/filmer/radioprogram som inspirerat ert berättarsätt extra mycket?
Kristofer Hansson:Jag skulle vilja tipsa om dokumentärfilmsmakaren Errol Morris och Nanette Burstein. Fantastiska dokumentärer. Svenska ATMO gör bra grejer också.
Ella:Har ni några dokumentär-idoler? Eller andra personer/filmer/radioprogram som inspirerat ert berättarsätt extra mycket?
Fredrik Johnsson:Jag undrar om inte vi har hämtat vår inspiration lika mycket från spelfilmsvärlden som dokumentära förlagor, vilket jag tror bidragit till att det blivit ett annorlunda radioprogram. Exempel på en dokumnetär vi gillar är Sacrificio av Tarik Saleh och Erik Gandini. Den har inspirerat mycket.
Henkepenk:Angående arbetet att ta fram nya dokumentärer, händer det att P3 beställer ett avsnitt om nåt visst ämne? Var det så dokumentärerna om tex orgasmens historia kom till, de kändes väldigt annorlunda mot övriga avsnitt?
Kristofer Hansson:Jag tror att den kom till i en tid då man från P3 ville bredda P3 Dokumentär. Kanske hade man inte riktigt förstått hur mycket formatet spelade in. Men det är en intressant dokumentär men den sticker nog ut bland de övriga ämnena. Hade varit bättre att sända den i ett annat forum så att den fick "landa i god jord."
Erik:Först vill jag tacka för programmet, och podfilerna i synnerhet. Jag sparar ner alla intressanta program för att kunna spela upp dem för framtida barn och barnbarn många år fram i tiden. Helt underbara lektioner i allmänbildning, som passar utmärkt i radioform. Därefter undrar jag hur länge ni har tänkt fortsätta med programmet. Hoppas det blir i många år framöver, och att ni därefter får efterträdare när ni går vidare med andra projekt.
Fredrik Johnsson:Härligt att kunna bidra till allmänbildningen på detta sätt! Man ska inte sticka under stol med att ämnena som går att berätta i 2 timmar förr eller senare börjar sina, men samtidigt har det hänt mycket på senare tid som snart är moget att blicka tillbaka på. Huvudsaken är att ni lyssnare fortfarande vill höra fler program.
stefan:Hej jag har pluggat ett program på universitetet med samhällsvetenskap och historia, Jag kan göra en termin praktik och jag undrar hur man ska gå till väga om man vill söka praktik på p3 dokumentär?
Kristofer Hansson:Tyvärr är praktik-frågor ingenting som jag kan svara på. Men jag vet att P3 alltid har ett gäng praktikanter i omsättning så möjligheten finns säkert. Ett tips är att ringa direkt till SR / P3 och be dom koppla dig.
Mattias:Först vill jag säga att P3 Dokumentär är det bästa som går på någon radiokanal, och skulle jag säga även håller högre klass än dokumentärprogram på TV. En fråga jag har är hur ni väljer ämnen att göra dokumentärer om? Själv skulle jag vilja höra bl a dokumentärer om Maskeradligan och affären kring den dömde spionen Fritiof Enbom. Sluta aldrig sända det här programmet! :-)
Fredrik Johnsson:Tack! En del av fördelarna med radiomediet är att man kan låta folk breda ut sig mer än i TV utan att det blir tråkigt. Därför gör sig P3 Dokumentärs form bra i radio. Jag och Kristofer har valt ämnen helt utifrån det vi själva vill höra. Att det finns bra personer att intervjua och mängden arkivmaterial spelar också in förstås. Vi får se vad som kommer framöver i form av ligor och spioner... :)
Patrik:Vilka avsnitt är era favoriter i några olika kategorier? Nya fakta, bra drama, heta ämnen?
Kristofer Hansson:Dom bästa dokumentärerna brukar bli de där det finns tydliga karaktärer. Alltså där man har tydliga personer bakom storyn. Då brukar det vara lättare att bygga en intressant berättelse än i de fall då man ska skildra något som pågått i tio år och där väldigt många varit inblandade.
Alexander:Halloj. Vilken/vilka av era dokumentärer anser ni var mest intressant att göra?
Fredrik Johnsson:Det är alltid svårt att rangordna men personligen gillar jag ämnen som tar upp Sveriges roll i det kalla kriget.
Linnea:Ni gör ett kanon-jobb!
Kristofer Hansson:Tack Linnea! och tack alla andra som lyssnar. Det är fantastiskt att så många får ut så mycket av att lyssna på programmet.
Illham:Har ni ett dröm projekt? Vad/vem skulle det vara?
Kristofer Hansson:Såklart man har ett drömprojekt. Problemet är bara att man i dagsläget inte känner till den storyn än. Men då den väl dyker upp så tror jag man känner direkt att det är en fantastisk historia som måste berättas.
Pontus Norshamm:Hej grabbar! Tack för ett grymt program. Har själv lyssnat sedan 2006. Det var faktiskt "Bombmannen" som var den första dokumentären jag hörde. Apropå Bombmannen. Vad tror ni själva? Var han skyldig?
Fredrik Johnsson:Det är jättesvårt att ha en åsikt om hans skuld. Man kan bara konstatera att det alltid är lika intressant att dyka ner i ett ämne där det råder oklarheter fortfarande, exempelvis Bombmannen eller Da Costa. Det är intressant att se hur det alltid skapas två sidor som har helt olika uppfattningar. Da Costa är nog det bästa exemplet på det för övrigt.
Rough:Hej, För flera år sedan tror jag att ni gjorde en fejkad dokumentär om ABBA och deras kamp för frihet i Nicaragua. Finns den att lyssna på någonstans?
Fredrik Johnsson:Det var en gammal kollega till mig, Natanael Karlsson, som gjorde denna fantastiska "fejkdokumentär" som ett samarbete mellan Dramatiska Institutet och satirprogrammet PippiRull. Ev. finns den i P3s humorförråd.
Linus:Hej! Tack för bra dokumentärer! har ni funderat på att göra dokumentär om den sk "jagarolyckan"?
Fredrik Johnsson:Nej, inte än men vi lägger idén i "spånmappen"...
Caroline:Vill bara skriva att ni är såå otroligt bra. Man blir helt trollbunden av alla era program, även om det är nåt man inte trodde sig vara intresserad av=). Ha en riktigt trevlig helg!
Kristofer Hansson:Det var roligt att höra. Det är extra roligt när man kan ge lyssnaren något som de inte visste att de ville ha :-)
Pelle:Hej! Hörde en mkt intressant dok om Baseball-ligan. Finns det någon smaskig info om poliserna som var närvarande vid Machnovs död? Jobbar de kvar? Ville de inte ställa upp på intervju i programet?
Fredrik Johnsson:Vet inget om deras nuvarande anställningar. När vi gjorde programmet var det en som tackade nej direkt och en annan som gjorde det via ombud vill jag minnas.
moderator:Nu är alla frågor besvarade. Tusen tack för visat intresse och för uppslutningen. Och glöm inte att en ny spännande Dokumentärvår börjar den 28:e mars. Tack för att du lyssnar! /Fredrik och Kristofer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista