Tre goda grillsåser

Krögaren Kristoffer Ljungberg lagade till kalla grillsåser. En till kött, en till fisk och en till kyckling.

BBQ-sås (söt och kryddig sås till kött)

Här är det inga exakta mått utan man får gå på smak och känsla.

Krossade tomater
Oregano
Basilika
Honung
Chilipulver
Dragon
2 droppar ”Liquid smoke”

Koka ihop allt i ca 20 minuter i en tjockbottnad kastrull. vill man ha lite tuggmotstånd kan man hacka i lite färsk tomat och paprika.

Kall sås med stenbitsrom (en klassiker till fisk)

2 msk majonnäs
5 msk creme fraiche
1 msk röd stenbitsrom
Färsk pressad citron
Salt
Peppar
Dill

Blanda allt i en bunke och smaka av med citron, salt och peppar.

Mango- och currysås (en söt och smakrik sås till kyckling, ska helst göras dagen innan)

3 msk majonnäs
4 msk creme fraiche
2 msk mild mango chutney
2 tsk gul curry
Hackad koriander
Hackad persilja
Pressad citron
½ skalad nektarin

Blanda majonnäs och creme fraich. Rör i chutneyn, curryn och citronen. Smaka av med koriander och persilja. Hacka nektarinen och rör ner. Görs dagen innan för bästa smak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".