Samba sambero

Text och musik: Thomas G:son
Artist: Anna Book

När Melodifestivalen 2007 är slut har Thomas G:son deltagit i festivalen sammanlagt 16 gånger. Två gånger har han nått överst på prispallen – förra året med Carolas ”Evighet” och 2001 med ”Lyssna till ditt hjärta” (Friends). I år har han fått med två bidrag: ”Samba Sambero” som framförs av Anna Book och ”Amanda” som han skrivit tillsammans med Jimmy Jansson och som Jimmy sjunger. 

Thomas, eller G:son som han oftast tilltalas, är 38 år - låtskrivare, musikförläggare, musiker och Skövdebo. Han har skrivit musik på heltid de senaste nio åren, men började redan för 25 år sedan. Han tycker att ”Bang-a-boomerang” (Svenne & Lotta) är tidernas bästa Melodifestivallåt och att Carola är bästa artisten i sammanhanget.
 
Anna Book är vad man kan kalla en Melodifestivallegend. 15 år gammal (det var innan SVT satte 16 år som åldersgräns för tävlingen) slog hon igenom i Melodifestivalen 1986 med låten ”ABC”, som slutade på tredje plats. Året efter deltog hon också, då med ”Det finns en morgondag”, men slutade denna gång oplacerad. Tv-debuten hade hon gjort redan 1985, då hon medverkade i SVT:s ungdomsserie ”Solstollarna”. 

Sedan ”ABC” har Anna gett ut ett flertal skivor varav den senaste, ”Let’s dance + 13 favoriter” kom ut 2006. Under åren har Anna också lånat ut sin röst till olika karaktärer i både tecknade filmer och dataspel. Hon är till exempel den svenska rösten åt figuren Jessie i ”Toystory II”. 2006 var Anna Book programledare för Lilla Melodifestivalen i Sveriges Television.
 
Upphovsmannens beskrivning av ”Samba sambero”: En glad partyschlager