Första gången

Text: Sonja Aldén
Musik: Bobby Ljunggren och Dan Sundquist
Artist: Svante Thuresson & Anne-Lie Rydé

Det är andra gången som Sonja Aldén är med som soloartist i Melodifestivalen. Första gången var 2006, då hon sjöng bidraget ”Etymon” men också deltog som upphovsman till The Poodles bidrag ”Night Of Passion”.  Men redan 2003 fanns Sonja med i kören bakom vännen och kollegan Shirley Clamp, när hon sjöng ”Mr Memory” i Melodifestivalen. 

Sonja är artist, sångerska och kompositör och har skrivit musik och låtar sedan unga år. Musikaliska förebilder är Nikka Costa, Celine Dion och Stevie Wonder och det som enligt Sonja gör en bra låt är att den berör. Förutom att ha skrivit texten till ”Första gången” framför Sonja också bidraget ”För att du finns”.
 
Att Bobby Ljunggren varit framgångsrik i Melodifestivalen är knappast någon överdrift. Han har deltagit med inte mindre än 27 bidrag genom åren, årets fyra inräknade (”För att du finns”, ”Första gången”, ”Rainbow Star” och ”Vågar du, vågar jag”). Tre gånger har det burit hela vägen till Eurovision Song Contest – 1995 (”Se på mig”), 1996 (”Kärleken är”) och så 2006 när Carola sjöng ”Invincible” hela vägen till Aten. 

Dan Sundquist är tvåbarnsfar, stockholmare och inbiten musikmänniska. Han har 28 år i musikbranschen, men en vinst i Melodifestivalen fattas fortfarande i hans CV. Dan har arrangerat och producerat åtskilliga bidrag genom tiderna, och tillsammans med Åsa Jinder skrev han Arja Saijonmas låt ”Vad du än trodde så trodde du fel” som tävlade 2005. Till Dans meritlista kan även läggas att han var en av medlemmarna i 1980-talsbandet Reeperbahn och senare i Prins Valiant. 

Svante Thuresson började sin musikaliska bana som trumslagare. 1963 blev han en av medlemmarna i gruppen Gals and Pals och jobbade tillsammans med gruppen i tv- och revyframträdande hos bland andra AB Svenska Ord och Knäppupp. 

Vad gäller Melodifestivalen har Svante deltagit sju gånger. Bland annat 1966, då han tillsammans med Lill Lindfors framförde bidraget ”Nygammal vals” som också vann den svenska uttagningen. 1968 tävlade Svante med ”Du är en vårvind i april” och senaste gången han var med i Melodifestivalen var 1977, då han kom tvåa med ”Johan B Lund”. 

Under 60-talet fanns Svante ständigt på Svensktoppen, samtidigt som han arbetade med andra typer av musikaliskt material som till exempel jazz. Han spelade ofta på Nalen i olika konstellationer och han har jammat med bland andra Dizzy Gillespie. Under senare hälften av 1980-talet reste Svante Sverige runt i olika jazzkonstellationer. 

Anne-Lie Rydé är en av Sveriges mest mångsidiga och namnkunniga artister. Hon har ställt upp i Melodifestivalen två gånger tidigare: 2004, med ”Säg att du har ångrat dig”, och 2005, med ”Så nära”, då hon också deltog som upphovsman. 

Från början ville Anne-Lie bli veterinär, men scenen lockade mer och som 20-åring revolterade hon mot de borgliga värderingarna. Hon blev punkare och flyttade till Göteborg där hon blev sångerska i rockgruppen Extra i början på 1980-talet. 1982 inledde hon sin solokarriär och första hiten var ”Segla på ett moln”. Med ”Stulna kyssar” visade Anne-Lie 1992 att hon var mäktig att sätta upp en krogshow. Hon har också varit med i Rocky Horror Show, Povel Ramels och Thomas von Brömssens revy Kolla klotet och tv-serier som Rederiet, Bert och hans dagbok, samt c/o Segemyhr. 

Anne-Lie har släppt sju soloskivor och gjort tio soloturnéer (1984-1995). Hennes musikaliska förebilder är Peter Gabriel och Tom Petty, och schlagerfavoriten framför andra är Carola. 

Upphovsmännens beskrivning av ”Första gången”: Jazzig, charmig, nostalgisk bossa nova som värmer i februarinatten.