I mina drömmar - Mani armani taha

Text: Ulrika Bodén, Rostam Mirlashari och Niklas Rosvall
Musik: Rostam Mirlashari
Artist: Sheida

Med ”I mina drömmar” gör världsmusiken entré i Melodifestivalen. Upphovsmannen Ulrika Bodéns favoritord i världen är sheida, som betyder galen av kärlek på baluchiska och persiska. Hennes, Rostam Mirlasharis och Niklas Roswalls bidrag ”I mina drömmar” sjungs på båda dessa språk samt svenska.
 
Ulrika Bodén kommer från Helgum i Ångermanland och är folksångerska, i grupperna Ranarim, Sheida och solo med de vackra, gamla visor hon letat fram i Ångermanland. Hon har skrivit musik sedan hon var elva år och hoppas att hon ska få fortsätta sjunga och komponera tillsammans med musiker som hon ”beundrar och har roligt med”. 

Rostam Mirlasharis drömmer om att den egna musiken ska vara nyskapande och gränsöverskridande, att den ska skapa tolerans och väcka nyfikenhet hos lyssnaren. Med bandet Golbang har Rostam flera gånger medverkat i olika musikprogram i SVT. Andra band han spelar med är Padik, Shohaz och den grupp som ska framföra ”I mina drömmar”: Sheida.

Rostam är född i Iran, men bor sedan början av 90-talet i Stockholm. Han har jobbat som musiker och konsertproducent sedan 1995. Tidigaste musikminnet är mammas vaggvisor och pappas egna låtar. Musikaliska förebilder är Nusrat Fateh Ali Khan, från Pakistan, Ravi Shankar, från Indien, och John Lennon. 
 
Niklas Roswall är riksspelman och världsmästare på nyckelharpa och kommer från Norra Kverrestad i Skåne. Ett trumset var redan undanlagt på musikaffären när Niklas som tolvåring hörde nyckelharpa och blev så förälskad i instrumentets klang att trummorna avbeställdes och en nyckelharpa inköptes i stället.
     Niklas medverkar liksom Ulrika i gruppen Ranarim, som givit ut tre skivor och turnerar flitigt i såväl Europa som Japan, USA och till våren även i Sydamerika.
 
1997 turnerade Niklas i Indien och en av de andra musikerna som deltog var Abdulrahman Surizehi, en av världens absolut skickligaste benjuspelare. Abdulrahman kommer från Baluchistan i Iran, men bor nu i Oslo där han verkar som musiker och arrangör, både solo och i olika världsmusikprojekt. I våras släpptes hans dubbel-cd ”Love Songs And Trance Music From Baluchistan”.
 
Abdulrahman och Niklas fascinerades av likheterna mellan sina respektive instrument och hur väl klangerna smälter samman. Nu, tio år senare, ingår de båda i gruppen Sheida, tillsammans med Rostam och Ulrika. Alla fyra inspireras av varandras musikkulturer och häpnar över hur lätt de låter sig förenas och berika varandra.
 
Upphovsmännens beskrivning av ”I mina drömmar”: Som  när  den persiska sagan ”Tusen och en natt” möter svensk folkvisa, en kärleksvisa med glöd och passion.