Vågar du, vågar jag

Text: Fredrik Kempe
Musik: Bobby Ljunggren, Fredrik Kempe och Henrik Wikström
Artist: Sanna Nielsen

Fredrik Kempe blev känd för Melodifestivalens publik när han 2005 sjöng sig rakt in i Andra chansen med sin ”Finally”. 2006 gick han till final med ”Du och jag mot världen” som han skrev tillsammans med sina musikaliska vapendragare Henrik Wikström och Bobby Ljunggren, och i år har han fått med sammanlagt tre bidrag i festivalen: ”Cara Mia” (tillsammans med Henrik W), ”Rainbow Star” (tillsammans med Regina Lund och Bobby L), samt ”Vågar du, vågar jag”.

Fredrik, som kan titulera sig såväl sångare och kompositör som civilekonom har skrivit musik sedan han var fem år, vilket gör att han har sådär 28 år bakom sig som låtskrivare. 

Att Bobby Ljunggren är och har varit framgångsrik i Melodifestivalen är knappast någon överdrift. Han har deltagit med inte mindre än 27 bidrag genom åren, årets fyra inräknade (”För att du finns”, ”Första gången”, ”Rainbow Star” och ”Vågar du, vågar jag”). Tre gånger har det burit hela vägen till Eurovision Song Contest – 1995 (”Se på mig”), 1996 (”Kärleken är”) och så 2006 när Carola sjöng ”Invincible” hela vägen till Aten.

Musikern och producenten Henrik Wikström är född i Skellefteå, men bor sedan 20 år tillbaka i Stockholm tillsammans med sambo och hund. Han har skrivit musik sedan han var liten och har skickat in till Melodifestivalen de flesta åren från 1983. Just det året hamnade han på femte plats med låten ”Ok jag ger mig” , framförd av Maria Wickman. 

I år Henrik med fyra bidrag – ”Cara mia”, ”Vågar du, vågar jag”, What’s Your Name” och ”(Åh) När ni tar saken i egna händer”. 

Sanna Nielsen kommer från Edenryd som ligger utanför Bromölla i Skåne, ett samhälle som hyllat sin sångerska med bland annat en egen bakelse när hon 2003 deltog i Melodifestivalen med bidraget ”Hela världen för mig”. 

Sanna började sjunga tidigt och redan som elvaåring tog hon, som yngsta svenska artist någonsin, en förstaplats på Svensktoppen med ”Till en fågel”. 2001 deltog Sanna för första gången i Melodifestivalen med bidraget ”I går, i dag”. 2002 tilldelades hon Ulla Billquist-stipendiet med motiveringen att hon hade ”förutsättningar att bli en stor artist som kan föra den svenska schlagertraditionen vidare”. 2005 var det dags för Melodifestivalen igen, denna gång tillsammans med Fredrik Kempe, och bidraget ”Du och jag mot världen”. Sanna har gett ut ett antal skivor, bland andra ”Silvertoner” (1996) och ”Nära mej, nära dej” (2006).
 
Upphovsmännens beskrivning av ”Vågar du, vågar jag”: En poppig schlager med grymma höjdtoner och stark refräng