(Åh) När ni tar saken i egna händer

Text: Kent Olsson
Musik: Kent Olsson och Henrik Wikström
Artist: After Dark

Kent Olsson kallar sig själv kulturell allkonstnär och i detta ryms att sedan tio år tillbaks skriva musik. Han har ett förflutet som medlem och författare i parodigruppen Die Stuttgart Gruppe som var verksam 1987-1995. På senare år har han bland annat skrivit till olika föreställningar och manus till ett antal artister. Tillsammans med Christer Lindarw (manus) och Calle Norlén (regi) skapade Kent för After Darks föreställning La Dolce Vita som gjort ett segertåg genom Sverige 2006.

Förutom After Dark-bidraget ”(Åh) När ni tar saken i egna händer” tävlar Kent, i egenskap av textförfattare, även med  ”What’s Your Name” som Cosmo4 framför.

Musikern och producenten Henrik Wikström är född i Skellefteå, men bor sedan 20 år tillbaka i Stockholm tillsammans med sambo och hund. Han har skrivit musik sedan han var liten och har skickat in till Melodifestivalen de flesta åren från 1983. Just det året hamnade han på femte plats med låten ”Ok jag ger mig” , framförd av Maria Wickman. 

I 2006 års upplaga tävlade Henrik med tre Melodfestivalbidrag  (”En droppe regn”, ”Etymon” och ”Evighet”) och i år har han fått med fyra bidrag (”Cara Mia”, ”Vågar du, vågar jag”, What’s Your Name” och ”(Åh) När ni tar saken i egna händer”). 

After Dark var med i Melodifestivalen första gången 2004 då deras bidrag ”La dolce vita” gick till finalen i Globen och dessutom blev en stor radiohit och favorit på svenska dagis. Nu är det åter dags för schlagerhäcklarnas okrönta drottning att ta plats på Melodifestival-scenen. Precis som förra gången blir det garanterat mycket show och paljetter när Christer Lindarw nu tar saken i egna händer. 

Historien om After Dark började 1976 då Lasse Flinckman och Christer Lindarw öppnade en klubb med samma namn och bjöd stockholmarna på stadens första dragshow. Detta var samtidigt som proggen var stark och att som män tar på sig bh när kvinnorörelsen brände sina var lika spektakulärt som populärt. 1980 började After Dark showa i större skala, bland annat på Hamburger Börs i Stockholm, dit de senare återvänt med jämna mellanrum. 

Upphovsmännens beskrivning av ”(Åh) När ni tar saken i egna händer”: Schlagerdisco när den är som bäst