1 av 2
Face-84 framför bidraget Alla gamla x i Melodifestivalen
2 av 2

Alla gamla x

Artist:Face-84
Musik: Lars ”Dille” Diedricson, Martin Hedström
Text: Wille Crafoord
 
Upphovsmännens beskrivning av  ”Alla gamla X”:
En poplåt med lite 60-talsinfluenser.

Carolina Norén träffade tjejerna i Face-84 och pratade bl a om hur och var de träffades och fick sitt namn:


 

Carl-Henning William ”Wille” Crafoord är född i Solna och bor nu på Söder i Stockholm. Tillsammans med Pedda P och Gurra G skapade han i början av 1990-talet gruppen JustD – ett av Sveriges första hiphop-band. Gruppen hade stora framgångar fram till 1995, då Wille började ge ut soloskivor. 1997 tilldelades Wille Povel Ramels Karamellodiktstipendium och samma år deltog han för första gången i Melodifestivalen med bidraget ”Missarna”, då både som låtskrivare och artist. Det var en tidlös klassisk visa, mellan gammaldags Karl-Gerhard-schlager och modern kuplett. Tillsammans med Johan Johansson bildade han 2003 rapgruppen Griniga Gamla Gubbar, där han åter igen börjar rappa på svenska. 

2000 började Wille plugga teoretisk filosofi på Stockholms universitet. Fyra år senare slog han rekord i inropningar på Västerviks Visfestival och året därpå var han programledare för Grammisgalan och gjorde bland annat en duett med Sven-Bertil Taube.
 
Lars ”Dille” Diedricson kommer från Göteborg men bor i Skara – Sveriges Nashville, som han själv säger. Han började skriva musik 1976 och tre år senare tog karriären fart med bandet Snowstorm, som fick en brottarhit med låten ”Sommarnatt”.
    

Tom Jones är Dilles tidigaste musikminne och musikalisk förebild är skivproducenten och låtskrivaren Mutt Lange. Dilles intresse är, förutom musik, matlagning och fiske. 
I egenskap av kompositör har Dille fått med bidrag i Melodifestivalen ett antal gånger. 2004 tävlade han till exempel med ”Älvorna” (Sarek) och ”Som stormen” (Sara Löfgren), 2005 med ”Ready For Me” (Rickard Engfors, Katarina Fallholm) och 2006 med ”Jag ljuger så bra” (Linda Bengtzing). Största framgången i Melodifestivalsammanhang hade Dille när hans, Gert Lengstrands och Marcos Ubedas ”Take Me To Your Heaven” vann Eurovision Song Contest i Israel 1999 och tog tävlingen till Sverige och Globen.
 
Redan som fyraåring visste Martin Hedström att han skulle bli musiker. Sex år gammal blev han medlem i Göteborgs gosskör och fick bland annat sjunga tillsammans med Birgit Nilsson. Vid tolv års ålder upptäckte Martin elgitarren, vilket ledde till ett flitigt repande med olika band under skoltiden.
Efter gymnasiet började Martin sin professionella bana som låtskrivare, frilansgitarrist, producent och kapellmästare. Han har jobbat med gräddan av den svenska artisteliten, bland andra Magnus Uggla, Carola, Orup, Eva Dahlgren, Jerry Williams, Louise Hoffsten, Lena Philipsson och Anders Glenmark. Nu pendlar han mellan hemmet i Göteborg och studion i Stockholm. 

Alla gamla X är Martins andra Melodifestivalbidrag. Det första bidraget var ”Jag ljuger så bra” (Linda Bengtzing) som tävlade 2006.

 
Gruppen Face-84 består av 23-åriga Emma Karlsson, Josefine Hansson, Sofia Helgesson och Sara Carlsson. Alla kommer från Varberg och deras musikaliska samarbete – och karriär –  startade efter skolavslutningen 2000 då Emma och Josefin träffade Sofia och började prata om att starta ett band. Efter lite snack bestämde tjejerna en repdag och när denna kom börjar de faktiskt repa, trots att Sofia aldrig spelat trummor tidigare, vilket hon hävdat att hon gjort. Under hela gymnasietiden spelade tjejerna – under namnet Easy Damn - på kalas och krogar. Innan gymnasietiden var slut hade Sara snackat sig in i bandet.

Emma bestämde sig för att vara med i Melodifestivalen när hon var 14 år och hade sett tävlingen live i Göteborg. ”Då skrev jag i min dagbok ’där ska jag vara med en dag”. Enligt Emma, som också skriver musik, ska ett scenframträdande vara en fest där alla är bjudna och hon står på scenen för att det ger ett ”rus när man jobbar hårt och får en sådan direkt uppskattning från publiken”. När hon var liten ville hon bli snickare och en av de mest minnesvärda händelserna i hennes liv är (förutom när hon fick veta att hon skulle vara med i Melodifestivalen) när hon åkte till Kalifornien för att jobba som au pair.

Josefines artistförebild är Helen Sjöholm – ”hon har rösten och utstrålningen, passionen när hon sjunger. Man känner med henne när hon sjunger”. Intressen förutom musiken är vänner, familjen och sådant som hon inte hinner med när hon är ute och spelar. När hon var liten ville hon bli frisör. Hennes tidigaste musikminne är när hon, som sexåring, gick i Luciatåget i skolan och fick sjunga solo.

Sofia började spela trummor för sju år sedan och hon är en ”självlärd naturbegåvning”. Att umgås med glada människor, köra bil och titta på Disneyfilmer förgyller Sofias vardag som stortrivs som Face-84:as motor. Grym publikrespons ger henne riktiga kickar och hon hoppas att hon ska kunna fortsätta att arbeta med musik resten av livet.  

Sara umgås gärna med familjen och vännerna när hon inte är ute och jobbar. Pink är hennes artistförebild – ”hon kör sin grej med en kaxig, men ödmjuk attityd. Väldigt proffsig och begåvad” – och kicken som hon får på scen är orsaken till att hon vill vara artist. Saras första musikminne är en konsert med Björn Afzelius på Nöjesparken i Varberg. När hon var liten ville hon bli skådespelerska och hon har jobbat som truckförare. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".