1 av 2
Velvet framför bidraget Deja vû i Melodifestivalen
2 av 2

Deja vû

Artist: Velvet
Text och musik: Pelle Ankarberg, David Jassy, Fredrik Larsson, Niclas Molinder, Joacim Persson, Niko Valsamidis.
 
Upphovsmännens beskrivning av ”Déjà vu”:
En upptempopoplåt – en dansdänga och discorökare – med fantastisk refräng, som handlar om hur ett par hittar tillbaka till varandra.
 

Carolina Norén träffade Velvet och pratade bland annat om skillnaden mellan att köra bakom en artist och att vara artisten som har kör bakom sig:

För Pelle Ankarberg, Niclas Molinder och Joacim Persson är det tredje gången de är med i Melodifestivalen. Första gången var 2004, då de skrivit ”Blow the Spot” (Bubbles). 2006 tävlade de med ”Mi amore” (Velvet) och i år är det alltså ”Déjà vu”.
 
Sångaren och låtskrivaren Pelle Ankarberg är född i Motala men bor nu i Örebro och har skrivit musik i över 20 år. Han är musiker, sångare och artist. Soullegender såsom Marvin Gaye och Curtis Mayfield, Stevie Wonder och Brian McKnight ger honom inspiration i arbetet. 

Pelles tidigaste musikminne var när han delade orgelpall med kantorn hemma i kyrkan – ”jag var mycket förtjust i henne”. Hemligheten med en bra låt, anser Pelle, är en stark melodi och att den är skriven med hjärtat. Favoriten bland Melodifestivalartister är Carola.
 
Solnabon David Jassy är låtskrivare och har, enligt honom själv, skrivit musik sedan han kom hem från BB. Familj, vänner och resor är några av Davids intressen när musiken inte tar all plats. Och drömmen med det egna musikskapandet är en förstaplats på Billboardlistan i USA.      

För David är det Melodifestivaldebut. Bästa Melodifestivallåten genom tiderna är ”Främling” – för ”Carola levererade hela vägen”. När David var liten ville han bli taxichaufför, mamma är en person som han beundrar och favoritlandet att semestra i är Brasilien.
 
Fredrik Larsson
kommer från och bor i Örebro. Han är låtskrivare, producent och säljare och började skriva musik när han var tio år gammal, då tillsammans med kompisen Jakob Holmgren. Titeln på låten var ”Väntar på bussen” eftersom det var det grabbarna gjorde. Det är också med Jakob som Fredrik har sitt tidigaste musikminne: ”Vi gjorde hits i Ingemar Olssons källare”. 

Fredrik har bland annat varit trummis åt Dr Alban i SVT-programmet ”Söndagsöppet” och den bästa, svenska Melodifestivalartisten är enligt Fredrik Carola – ”hon är grym”. Vad gäller dans så hävdar han att han är grym på att dansa tryckare. Han tycker att David Coverdale en fantastisk textförfattare och när det gäller intresse, utöver musiken, så är det Fredriks tre söner.
 
Örebroaren Niclas Molinder arbetar som låtskrivare och musikproducent och har skrivit musik i över 20 år. Kanske föddes musikintresset och även karriären när han som treåring ackompanjerade sin dragspelande morfar med tamburin. Musikalisk förebild är bland andra Sting och favoritschlager är ”Främling” – ”det är en bra låt och då blev jag kär i Carola”.     

Niclas har producerat musik till bland annat SVT-dramat ”Kommissionen” (2005) och gjorde all musik till friidrotts-EM i Göteborg 2006, bland annat till Helena Paparizous friidrottssång ”Heros”. 
 
Joacim Persson från Örebro hoppas på att kunna hålla på med musik i minst 20 år till och, med jämna mellanrum, leverera nya hits. Han har skrivit och producerat musik professionellt de senaste tio åren och som musikalisk förebild står allt från Metallica till Frank Sinatra. Tidigaste musikminne är en platta med Kiss (Love Gun). 
Joacim var tillsammans med Niclas Molinder en av låtskrivarna till ”Heros”, Helena Paparizous sång till friidrottss-EM i Göteborg.
 
Niko Valsamidis är född i Västerås men bor i Örebro. Han är musiker och låtskrivare och har hållit på med musik sedan han var liten. Tidigaste musikminnet är när Niko var hemma och var sjuk och ”fick en Git och accord-analys på 34’an av sin mamma”. Det säkrade framtiden. Musikalisk förebild är och har alltid varit Bob Marley, men i unga år ville Niko helst bli Kiss nya trummis. 

Förutom sonen och musiken är intressen i livet datorer och spel. Carola är enligt Niko den bästa svenska Melodifestivalartisten genom tiderna – ”hon äger”.

 
Svenska Velvet, det vill säga Jenny Petersson från Helsingborg, har under hösten varit eftertraktad av skivbolag över hela världen. Just nu pågår en lansering av hennes senaste singel i bland annat USA, Frankrike, Japan, Filippinerna och öststaterna. 

Velvet upptäcktes 2005 och släppte sin första singel (”Rock Down To Electric Avenue”) i både Sverige och internationellt. Låten, som fortfarande spelas på dansgolven, låg etta under 22 veckor på the Swedish Dance Chart. 

2006 deltog Velvet i Melodifestivalen med bidraget ”Mi amore”. Låten slog, precis som hennes tidigare singlar, även i stora delar av världen. Hon är just nu aktuell med hiten ”Chemistry” i Sverige och kommer under våren att släppa sitt andra album. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".