1 av 2
Brandur framför bidraget Lullaby i Melodifestivalen
2 av 2

Lullaby

Artist: Brandur
Musik: Henrik Wikström
Text: Kristian Lagerström 
 
Upphovsmännens beskrivning av ”Lullaby”:
Själfull, visuell popballad med inslag av jazz, soul och filmmusik om varför kärleken tar slut. 

Carolina Norén träffade Brandur Enni och fick bland annat en lektion i färöiska; Brandurs modersmål:

Kristian Lagerström bor i Alingsås och är fil. kand i arkeologi/antikens historia och språk. Musik har han hållit på med i mer än tio år och tidigaste musikminnet är John Lennons ”Women”. Musikalisk förebild är Benny Andersson och Kristian hoppas att hans musik ska ge honom möjligheten att både ge och få själavård. 

Favorit bland alla Melodifestivalbidragen är ”Som en vind” (1990) – ”Så bra en låt kan vara och Frank Ådal sjunger bäst i Norden”. Själv gillar Kristian att ta en fika och texten till ”Lullaby” har han skrivit på ett av sina favoritkaféer.
 
Musikern, arrangören, producenten och kompositören Henrik Wikström kan fortfarande inte glömma den där blockflöjtskonserten med 50 tutande ungar när han var liten. Född i Skellefteå flyttade han för 20 år sedan till Stockholm, där han bor tillsammans med sambo och Zimba (hund). 

Musik har han skrivit sedan han var liten och bidrag till Melodifestivalen har han skickat in, i princip, sedan 1983. Just det året hamnade han på femte plats med låten ”Ok jag ger mig” , framförd av Maria Wickman.  I 2006 års upplaga tävlade Henrik med tre melodifestivalbidrag - ”En droppe regn”, ”Etymon” och ”Evighet” - och 2007 fick han med fyra bidrag – ”Cara mia”, ”Vågar du, vågar jag”, ”What’s Your Name” och ”(Åh) När ni tar saken i egna händer”. I år tävlar Henrik med ”Jag saknar dig ibland”, ”Just A Minute”, ”Lullaby”, ”Lay Your Love” och ”Pame”, vilket innebär att han har haft med totalt 20 bidrag genom åren.

 
Brandur Enni
(född 1989) kommer från Färöarna där han är en stor stjärna. Han inledde sin musikaliska karriär när han som tolvåring släppte sin första cd: ”Waiting In The Moonlight”. Sedan dess har Brandur arbetat som artist och låtskrivare när han inte gått i skolan och haft stora framgångar inte bara på Färöarna utan också i Island och i Danmark. 2005 slutade han skolan och sedan dess har han arbetat med nytt låtmaterial.

Brandur började sjunga som tvååring och gick med i sitt första band 1998. Han spelar trumpet och kornett, samt gitarr. Och hans favoritartister är Robbie Williams, David Gray, Paul Simon och de två färöiska sångerskorna Eivør och Lena Anderssen.  
Sedan 2006 pluggar Brandur på Musikmakarnas låtskrivarutbildning i Örnsköldsvik. Där konfronterades han i fjol för första gången med Melodifestivalen. För närvarande jobbar han för fullt med att skriva låtar och spela in sin första platta för ett svenskt bolag. Han har skrivit låtar med bland andra Ben Cullum (bror till och Jamie Cullums låtskrivare), Epicentre och Aleena Gibson, de två sistnämnda också deltagare i Melodifestivalen 2008. 
              
  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".