1 av 2
Amy Diamond framför bidraget Thank You i Melodifestivalen
2 av 2

Thank You

Artist: Amy Diamond
Text och musik: Sandra Nordström, Mathias Venge,
Peter Wennerberg 
 
Upphovsmännens beskrivning av ”Thank You”:
Glad uptempo poplåt med lite old school-känsla – helt enkelt en Motown-låt i 2000-talet. 

Carolina Norén träffade Amy Diamond och pratade bland annat om att ha rätt ålder för Melodifestival och om maskotar:

Sandra Lavide Nordström är låtskrivare, sångerska och artist med dans som sitt stora intresse och hon har skrivit musik sedan hon var 16 år gammal. Sandra bor i Järfälla, norr om Stockholm, men pendlar sedan länge mellan sin svenska hemstad och Los Angeles. Just nu jobbar hon på en egen skiva i USA, men hon har i många år sjungit på demos avsedda för artister som Celine Dion, Christina Aguilera, Lisa Marie Presley med flera. Det är bland annat Sandra som sjunger ledmotivet till den amerikanska tv-serien ”Las Vegas”.
     En bra låt är, enligt Sandra, ”när känslan i musik, melodi och text stämmer överens och går ihop” och musikaliska förebilder är Mariah Carey, Janet Jackson, Carola och Toto.
             
Mathias Venge är född och uppvuxen i Uppsala men bor nu i Stockholm. Han arbetar som musiker, låtskrivare och producent och har hållit på med musik sedan han var tio år gammal. Just nu handlar livet dock mycket om den nyligen födda dottern. Han har många musikaliska förebilder, men ett tidigt musikminne är ”Crazy Horses ” med the Osmonds – ”den enda rocklåten på skivan”. 
Mathias har bland annat skrivit musiken till rockmusikalen GRYMT! som just nu repeteras på GöteborgsOperan. Det är en skruvad satir om gullegrisar och andra små svin som har premiär i början av mars. 
 
Helsingborgaren Peter Wennerberg jobbar som låtskrivare och artist och har skrivit musik sedan han var 15 år. Från början ägnade han sig mest åt ishockey, men nu är det enbart musik som gäller. Han sjöng i ett par olika rockband när han var yngre och 1999 gav han ut sin första soloskiva, under artistnamnet Maxfield. Under fyra år jobbade han med och för Jörgen Elofsson som låtskrivare och producent, men i dag är medkompositören till ”Thank You”, Mathias Venge, hans vapendragare.
Peters tidigaste musikminne är ”föräldrarnas skivor med Elvis och Abba.  

 
Som 13-årig tog Amy Diamond Sverige med storm med låten ”What’s In It For Me” som toppade varenda lista och sålde platina. Låten blev även nominerad till bland annat en Grammis, Rockbjörnen, NRJ Awards, Nickelodeon Kids Choice Awards och Nordic Hit Music Awards. Amy är den yngsta artist som nominerats till en Grammis. 

Hon föddes i Sverige men bodde i Bishop’s Stortford, Hertfordshire, England fram till hon var nästan fem år gammal, då familjen flyttade tillbaka till Sverige. Nu bor Amy i Jönköping och går i nionde klass. Hon började sjunga som ettåring och utan att ha tagit en enda sånglektion har hon skapat en mycket personlig röst. I fyra år gick hon på Kulturskolans Dans & Teaterprogram ”Blandgodis” och hon har medverkat i många olika teaterupp-sättningar och musikaler. Första tv-framträdandet gjorde Amy i Småstjärnornas säsongfinal 2000. Under åren har hon också medverkat i åtta talangtävlingar, bland annat Super Troupers och Minimelodifestivalen i Jönköping. Dessutom har Amy medverkat i ”Allsång på Skansen”, ”Tv-huset”, ”Hej Hej Sommar”, ”Vi i femman”, ”Faddergalan” och ”Insamlingsgalan för Världens Barn”. Vad gäller Melodifestivalen har Amy alltid följt programmen  och varit sugen på att medverka, men hon har inte haft åldern inne – förrän nu! 

Amy dansar streetdance en gång i veckan och gillar dans, konståkning och fotboll. 
 
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista