1 av 2
Christer Sjögren framför bidraget I Love Europe i Melodifestivalen
2 av 2

I Love Europe

Artist: Christer Sjögren 
Musik: Torgny Söderberg, Magnus Johansson
Text: Ingela ”Pling” Forsman 
 
 
Upphovsmännens beskrivning av ”I Love Europe”:
En glad schlagermelodi som handlar om gemenskap i ett gränslöst Europa. 

Carolina Norén träffade Christer Sjögren och pratade bland annat om varför det dröjt så länge innan han var med i Melodifestivalen och ifall de övriga artisterna är konkurrenter eller inte:
 

Melodifestivalåret 2007 var det dags för jubileum för den namnkunniga textförfattarinnan Ingela ”Pling” Forsman från Stockholm. Då tävlade hon med ”Jag måste kyssa dig”, som hon skrivit tillsammans med Nanne och Peter Grönvall, och som var hennes 30:e bidrag i tävlingen. I årets tävling har hon med tre bidrag – ”Den första svalan”, ”Jag saknar dig ibland” och ”I Love Europe” – vilket innebär totalt 33 Melodifestivalbidrag. 

Första musikminnet var när Ingela låg på golvet vid radiogrammofonen hemma och önskade att hon kunde sjunga lika fort som de gjorde på radio. ”Senare förstod jag att de sjöng på engelska ...”. Privat ägnar sig Pling gärna åt litteratur, matlagning och resor – helst till Spanien. Favoritsporten är hockey och när hon var liten ville hon bli skridskoprinsessa. Numer drömmer hon om att en dag få skriva en svensk musikal.

Pling har, förutom mängder av schlagertexter, även skrivit barnböcker och text till flera psalmer, bland annat nr 862 (”Blomningstid”). Många av hennes texter har blivit klassiker – ballader som ”Kärleken är” (1986) och ”Se på mig” (1995) har garanterat ljudit på åtskilliga bröllop, och mycket riktigt är hennes favoritord ”innerlig”.
 
Magnus Johansson kommer från Göteborg men bor nu på Marstrand, tillsammans med sin fästmö. Han är trumpetare och kompositör och började skriva musik när han fick sin första trumpet vid sex års ålder. Tidigaste musikminnet är när Magnus pappa spelade dragspel och hans musikaliska förebilder är Arne Lamberth och Herp Albert. 

Magnus har varit med i Melodifestivalen drygt tio gånger, men det var åren 1988-2000, då man fortfarande använde levande musik och stor orkester. Då spelade han trumpet. 2000 var han dock med i tävlingen som medlem i gruppen Midnight Band, och tävlade med låten ”Tillsammans”. Det resulterade i en sjätte plats.
 Intresse förutom musiken är att fiska för Magnus är en riktig vattenmänniska. Han älskar att dyka, bada och att puttra omkring i sin snipa utanför Marstrand. Dessutom är han en av de 14 mest välklädda männen i Sverige enligt Camilla Thulin.
 
Torgny Söderberg, som kommer från Varberg men som bor i Skara, har varit med i Melodifestivalen många gånger. 1974 var första gången, då med ”Fröken-Ur-Sång” som sjöngs av Titti Sjöblom och därefter med ”Mycke’, mycke mer” (1980), ”Åh, sjuttiotal” (1980), ”Tusen sekunder” (1980), ”God morgon” (1981), ”Varför är kärleken röd” (1983), ”Diggi-Loo Diggi-Ley” (1984), ”Kärleken är evig” (1986), ”100%” (1988), ”Juliette och Jonathan” (1996), ”Bara månen får se” (1998) och ”Det svär jag på” (1999). En gång har det burit hela vägen till ESC – 1984 med bröderna Herrey. 

Torgnys kompositioner har hamnat inte bara på de svenska topplistorna utan också de internationella. Han har över 500 av sina låtar utgivna på skiva. Tidigaste musikminnet är kusinens vevgrammofon och musikalisk förebild är jazzmusik från 1960-talet, främst Lee Morgan, Nat Adderley och Lars Färnlöf, men också Stravinsky, Beatles och Povel Ramel. Torgnys dröm är att skriva en musikal.

 
För Christer Sjögren, född i Hagfors i Värmland, är det Melodifestivaldebut trots att han stått på scen sedan början av 70-talet. 1978 värvades Christer från Pelles Orkester till det etablerade dansbandet Vikingarna, där han ersatte Stefan Borsch. Han sjöng med Vikingarna fram till 2004, då han beslutade sig för att göra solokarriär. 

Förutom dansbandsmusik har Christer också sjungit in Elvis Presley-låtar samt en rad religiösa melodier. Han har även jobbat som skådespelare: bland annat i SVT-serien ”Leende guldbruna ögon” (2006), där han spelade sig själv.
Det har också blivit en mängd turnéer i Sverige med bland andra Tommy Nilsson, Charlotte Perrelli och Björn Kjellman. Christer har också fått den kungliga norska förtjänstorden (2006). 
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".