1 av 2
Ola framför bidraget Love in Stero i Melodifestivalen
2 av 2

Love in Stereo

Artist: Ola
Text och musik: Mirja Breitholtz, Tony Nilsson
 
Upphovsmännens beskrivning av ”Love In Stereo”:
En 80-talsinfluerad upptempo-låt – en spark i baken – om att musik är kärlek. 

Carolina Norén träffade Ola och pratade bland annat om fotbolll och ifall det är OK att kalla honom Idol-Ola

  Mirja Breitholtz och Tony Nilsson, båda med rötterna i Boden, är inte bara låtskrivare, utan också ett par. Tony har bland annat skrivit Idol-Olas hit ”Natalie” och nu har de tillsammans skrivit ”Love In Stereo”,
debuten i Melodifestival-sammanhang.
 
27-åriga Mirja Breitholtz är född och uppvuxen i Boden. Hon spelar gitarr, klaviatur och sjunger. Och så håller hon på med teater. Skådespelarjobben har mestadels varit i England på tv och teater, bland annat ett gästspel i den brittiska tv-serien ”Hotel Babylon” (2006).           

Mirjas pappa Malte är också musiker. ”Det var så det började med musiken. Jag har vuxit upp med att Melodifestivalen är helig”. Hon gick grundskola i Boden, estetprogrammet i Luleå – för teaterns skull – därefter folkhögskola i Skåne och slutligen scenskola i London. Och så hann hon med en snabbtur till Los Angeles för en filmkurs. 

Mirja har skrivit musik till och från i sex år och har en mängd musikaliska förebilder, bland andra The Beatles, Queen, The Smiths, The Killers, David Bowie och The Feeling. Hon har alltid velat kunna steppa och äger ett par steppskor, men längre än så har det inte kommit.
 
Tony Nilsson, 30 år, gick musikprogrammet i Boden och livnär sig nu som låtskrivare och producent. Musik har han hållit på med sedan högstadiet och tidigaste musikminnet är ”Rocket/Hysteria” av Def Leppard. Musikalisk förebild är Mutt Lange och drömmen är att ”flytta till Los Angeles och skriva musik där resten av livet”. 

”Främling” är hans favorit bland alla Melodifestivalbidrag: ”jag gick på dagis, men kommer ihåg det som om det var igår”. När han var liten ville Tony bli bäst i världen på något. ”Jag brydde mig inte så mycket om vad, bara jag blev bäst”.

 
Ola Svensson blev Idol-Ola med hela svenska folket 2005. Han uppvuxen i Lund men bor nu i Stockholm och har inte alltid hållit på med musik. Förr tog fotboll all hans tid. 
Det var den han kämpade för och drömde om från det han var fem år gammal. Men som tioåring medverkade Ola i två uppsättningar på Malmö Stadsteater: ”Trollflöjten” och ”Dåliga människor”. Samtidigt sjöng han in flera sånger på skivorna ”Älskade barnvisor”. 

Det stora genombrottet som artist kom mer av en slump: ”Jag sjöng och agerade i en gymnasierevy, vilket verkade förvåna alla. Jag hade ju fotboll stämplat i pannan”. Två dagar efter revyn var det uttagningar till Idol och klasskompisarna tyckte att han skulle söka. Sedan dess har Ola släppt flera singlar och två album: ”Given to fly” (2006) och ”Good Enough” (2007).  

Men att det blev musik kanske inte är så konstigt trots all fotboll: hans morfar sjöng otroligt mycket och Ola sjöng ofta med honom – ”Vi sjöng ”Drömmen om Elin” om och om igen. Jag var typ tre-fyra år”. Ola har också sjungit i kör och tagit pianolektioner i sju år. 

Från idrottens värld har Ola lärt sig att fokusera, vara målmedveten och självdisciplinerad. Han hann skriva på för Division 1-laget Vasalund/Essingen innan musiken helt tog över hans liv.  
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".