1 av 2
Lasse Lindh framför bidraget Du behöver aldrig mer vara rädd i Melodifestivalen
2 av 2

Du behöver aldrig mer vara rädd

Artist: Lasse Lindh
Text och musik: Lasse Lindh
 
Upphovsmannens beskrivning av ”Du behöver aldrig mera vara rädd”:
En låt om min flickvän. Enkel och rakt om den märkliga känslan av att innerligt vilja beskydda någon

Carolina Norén träffade Lasse Lindh och pratade bl a om manusskrivande och filmintresse:

Lasse Lindh, singer-songwriter och manusförfattare med rötterna i Härnösand, gör debut i Melodifestivalen 2008 med balladen ”Du behöver aldrig mer vara rädd”. För de flesta är han kanske mest känd genom sommarhitsen ”Svenska hjärtan” (2005) och ”Ingen vind kan blåsa omkull oss nu”.
 
Lasse startade sitt första band redan som 15-åring. Vid 20 års ålder bestämde han sig för att satsa på musiken och fick ett skivkontrakt med ett band han hade med sin bästa kompis och sin pappa. Två år senare splittrade Lasse bandet, tog sin gitarr och ”sin självömkan” och begav sig till huvudstaden. Där fick han ett nytt skivkontrakt och släppte sin första soloskiva ”Bra” (1998).
 
Under de kommande fem åren hann Lasse med att utbilda sig till manusförfattare på Dramatiska Institutet, släppa en soloskiva och två med den nystartade duon Tribeca. Allt var på engelska med fokus på utlandet, men inget slog.
 
2005 tog han examen från DI. I samma veva återgick han till att skriva texter på svenska. Inspirerad av sitt författarskap började han på allvar skriva låttexter uppbyggda som korta historier och plötsligt fattade folk. ”Svenska hjärtan” blev något av en ”sommarplåga”.
 
Lasses favoritbidrag i Melodifestivalen är ”Främling”. ”Kanske inte den klockrenaste texten, men den har den skönaste melankoliska melodin ever”. Och bästa svenska Melodifestivalartisten hävdar han är Magnus Carlsson med motiveringen: ”inga kommentarer. Hans läderstövlar 2007 säger allt!”.
 
Enligt Lasse är alla tidiga musikminnen pinsamma. I hans fall hör de alla ihop med hans första band: ”Så klart att vi tyckte att vi var grymmast, men ... det var vi inte”. För övrigt har Lasse suttit fast på Heathrow flygplats i 36 timmar utan mat. Och fångats av en orkan i Budapest. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista