1 av 2
The Nicole framför bidraget Razborka i Melodifestivalen
2 av 2

Razborka

Artist: The Nicole
Text och musik: Nicole Fuentes, Tord Bäckström, Stefan Åberg 
 
Upphovsmännens beskrivning av ”Razborka”:
Kommersiell pop med etniska drag om en kille som, för att bevisa sig värdig Nicole, måste dansa ”the razborka”. 

Carolina Norén träffade The Nicole och pratade bl a om vad Razburka betyder och om att kunna tala både ryska, franska, spanska, grekiska, engelska och svenska:

  Tord Bäckström kommer från Arvika, men bor sedan några år tillbaka i Stockholm där han arbetar som producent och låtskrivare. Emellanåt är han också brandservice-tekniker, men det är musiken som är första prioritet. Och musik har han hållit på med ”sedan tidernas begynnelse”. 

När Tord var liten ville han bli en orkester när han blev stor – det säger i alla fall hans mormor. Inspiration till ”Razborka” har Tord fått genom sina kompanjoner: Nicole Fuentes och Stefan Åberg. Annars är David Foster hans förebild som låtskrivare och producent och Freak Kitchen ”världens bästa band. De har allt: rätt ljud, bara tre personer, ”snustorrt ljud”, men jävla så fett”. 
Det tidigaste musikminnet är när han förstörde strängarna på sin mammas mandolin genom att använda en krona som plektrum.
 
Stefan Åberg bor i Karlstad och arbetar som kompositör och producent. Han har skrivit musik så länge han kan minnas. Han kommer ihåg när han som väldigt liten väcktes av att ”farmor spelade piano”. Båda Stefans föräldrar är musiklärare, så musiken har alltid varit en naturligt del i hans liv. 

En av Stefans största musikaliska förebilder är Benny Andersson och hans dröm är att skriva musik som ”människor skaffar sig minnen till, att skriva en låt som blir just deras”. Annars är ishockey underhållning för Stefan, ”särskilt när Färjestad vinner”. Han ville gärna bli pilot när han var liten, men ”när jag blev äldre ville jag bli låtskrivare och det blev jag ju så småningom”. Och visst kan Stefan dansa razborka.

  
 
Nicole Fuentes – The Nicole – växte upp i Moskva, men bor nu i Stockholm. Hon är utbildad teaterregissör och har jobbat som skådespelerska, men de senaste fyra åren har hon skrivit musik. Musikalisk förebild är Madonna och tidigaste musikminnet är, när Nicole som ettåring, följde med sin mamma på ”Carmen”. 

”Razborka” skrev Nicole tillsammans med Tord Bäckström och Stefan Åberg i studion, med tillgång till många kanelbullar och te. Hennes mål med musiken är att få sprida sitt budskap. Och när det gäller dans är Nicole väl insatt: hon dansar vals, tango, klassisk balett och paso doble.
Dessutom pratar hon spanska, franska, grekiska, ryska, engelska, italienska och svenska. 
 
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista