1 av 2
Alexander Schöld framför bidraget Den första svalan i Melodifestivalen
2 av 2

Den första svalan

Artist: Alexander Schöld
Musik: Fredrik Thomander, Anders Wikström
Text: Ingela ”Pling” Forsman
 
Upphovsmännens beskrivning av ”Den första svalan”:
Positiv, gitarrdriven pop/rock-låt som handlar om våren och förväntansfull kärleken.

Carolina Norén träffade Alexander Schöld och pratade bl a om tidigare försök att komma med i Melodifestivalen och om hockeykarriären som kom av sig:

  Melodifestivalåret 2007 var det dags för jubileum för den namnkunniga textförfattarinnan Ingela ”Pling” Forsman från Stockholm. Då tävlade hon med ”Jag måste kyssa dig”, som hon skrivit tillsammans med Nanne och Peter Grönvall, och som var hennes 30:e bidrag i tävlingen. I årets tävling har hon med tre bidrag – ”Den första svalan”, ”Jag saknar dig ibland” och ”I Love Europe” – vilket innebär totalt 33 Melodifestivalbidrag. 

Första musikminnet var när Ingela låg på golvet vid radiogrammofonen hemma och önskade att hon kunde sjunga lika fort som de gjorde på radio. ”Senare förstod jag att de sjöng på engelska ...”.
Privat ägnar sig Pling gärna åt litteratur, matlagning och resor – helst till Spanien. Favoritsporten är hockey och när hon var liten ville hon bli skridsko-prinsessa. Numera drömmer hon om att en dag få skriva en svensk musikal.
Pling har, förutom mängder av schlagertexter, även skrivit barnböcker och text till flera psalmer, bland annat nr 862 (”Blomningstid”). Många av hennes texter har blivit klassiker – ballader som ”Kärleken är” (1998) och ”Se på mig” (1995) har garanterat ljudit på åtskilliga bröllop, och mycket riktigt är hennes favoritord ”innerlig”.
 
Fredrik Thomander är född i Varberg men bor nu i Rönninge, utanför Stockholm. Han inledde sin musikkarriär som basist i bandet Vildsvin och är nu låtskrivare och producent. Musik har han skrivit sedan han var tolv år gammal och tidigaste musikminnet är ”Apache”.         
    
Gitarristen Anders Wikström anslöt till Vildsvin 1998 och sedan deras möte har Fredrik och Anders gjort musik tillsammans, bland annat till N’sync (”If I’m Not The One”), Dreamstreet, Darin, Natural, A-teens, Backyard Babies, Bosson, Jessica Folcker och Agnes Carlsson. Fredrik var också låtskrivare till första Popstar samt Idol 2005 och 2006. Hans favoritsak i hemmet är öronlappsfåtöljen, men då måste Fredriks Tintin-album finnas i tidningsstället intill.
 
Anders Wikström är låtskrivare och producent från Stockholm. Sedan tio år tillbaka bor han i Åkersberga med sin familj (fru och två barn) och han har sysslat med musik sedan han var 14 år gammal. Tidigaste musikminnet – eller ”tidigaste aha-upplevelsen” – var när han hörde David Bowies ”Life On Mars”.

Anders var gitarrist och låtskrivare i ett av Sveriges största hårdrocksband på 1980-talet: Treat. Gruppen gjorde fem album och fick flera hitsinglar. Anders har också kommit trea i junior-SM i skateboard (1979) och vann skoldistriktsmästerskapet i längdhopp 1977.
 Bowie är, tillsammans med The Sweet, Kiss och producenten John ”Mutt” Lange Anders musikaliska förebilder. Han har skickat in bidrag till Melodifestivalen tre gånger tidigare, men ”Den första svalan” är första bidraget som kommit med.  

   
 
Alexander Schöld
är 22 år och kommer från Sundbyberg, Stockholm. Som tonåring gick han den vanliga förortssvängen via hockeyrinken, replokalen och så småningom till kvällstidningslöpsedlarna.

Musikaliskt har Alexander gått den långa vägen via rockbandstävlingar via replokalsåren med polarna till att skriva egna låtar för byrålådan. Det var inte förrän för sex månader sedan som Alexander tog tag i sina låtar och började repa in materialet med kompband. Musiken lades ut på siter och communities och det tog inte lång tid innan skivbolag och musikförlag började höra av sig. 

Han är en tämligen oskolad musiker. Förebilder är Rolling Stones och då, framför allt, Mick Jagger. Fritidsintresse är fortfarande ishockey, men han drömmer även om att bli Formel 1-förare. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".