1 av 2
Rongedal framför bidraget Just A Minute i Melodifestivalen
2 av 2

Just a Minute

Artist: Rongedal

Musik: Amir Aly, Henrik Rongedal, Magnus Rongedal, Henrik Wikström
Text: Henrik Rongedal, Magnus Rongedal 

Upphovsmännens beskrivning av ”Just A Minute”:
En gungig rackare – helt enkelt en väldigt glad party-dänga, lite fuldisco-style med falsettsång.  
 

Carolina Norén träffade Rongedal och pratade bl a om varför tvillingbröderna Henrik och Magnus fått ge namn åt gruppen:


Amir Aly är låtskrivare och producent, född i Lund men numera boende i Åkarp. Han har skrivit musik sedan han fick sin första synt och ”ville bli Howard Jones”, men tidigaste musikminnet är när han försökte ställa upp sin storebrors trummor (total katastrof) och brorsan kom hem från skolan – och ställde upp dem rätt, utan att bli arg: ”Mycket peppande” enligt Amir. 

Hans musikaliska förebild är Mutt Lange och det som enligt Amir gör en bra låt är att den berör. Amirs genombrott kom 2003, då han producerade Jill Johnsons bidrag ”Crazy In Love”. 2006 producerade han Shirley Clamps tredje album. Andra svenska artister som han arbetat med är Nanne Grönvall, Torsson och Thomas Holst. Han driver en inspelningsstudio i Malmö, där de flesta av hans produktioner görs. 
I Melodifestivalen 2008 tävlar Amir med två bidrag: ”Just A Minute” och ”Visst finns mirakel”.
 
Musikern, arrangören, producenten och kompositören Henrik Wikström kan fortfarande inte glömma den där blockflöjtskonserten med 50 tutande ungar när han var liten. Född i Skellefteå flyttade han för 20 år sedan till Stockholm, där han bor tillsammans med sambo och Zimba (hund). 

Musik har han skrivit sedan han var liten och bidrag till Melodifestivalen har han skickat in, i princip, sedan 1983. Just det året hamnade han på femte plats med låten ”Ok jag ger mig” , framförd av Maria Wickman.  I 2006 års upplaga tävlade Henrik med tre melodifestivalbidrag - ”En droppe regn”, ”Etymon” och ”Evighet” - och 2007 fick han med fyra bidrag – ”Cara mia”, ”Vågar du, vågar jag”, ”What’s Your Name” och ”(Åh) När ni tar saken i egna händer”. I år tävlar Henrik med ”Jag saknar dig ibland”, ”Just A Minute”, ”Lullaby”, ”Lay Your Love” och ”Pame”, vilket innebär att han har haft med totalt 20 bidrag genom åren.

 
Tvillingbröderna Henrik och Magnus Rongedal är välkända för många yngre lyssnare som körsångare i Electric Banana Band. Men sedan duon lämnade Molkom i Värmland i mitten av 80-talet har de körat bakom de flesta svenska artister. ”Vi har jobbat med allt från hårdrock till afrikansk World Music via svensk visa”. 

De beskriver sig själva som låtskrivare, soffvinkare, musiker och bröder med helbena och förutom musiken ägnar de sig gärna åt fiske - ”gösen är ju viktig”. Henriks första musikminne är när han som barn ”skrek en ters på brorsan”. Hans musikaliska förebilder är Ruth Lundin, Sparks, Queen och David Bowie, men ”också all musik jag mött”.
Magnus första musikminne är när han, tvillingbrodern och en kompis sjöng ”När juldagsmorgon glimmar” i Nyeds kyrka. ”Jag blev så förvånad att en del satt och grät. Hade lite svårt att greppa att det var positiv kritik”. Även Henriks musikaliska förebilder är Sparks, Queen och David Bowie.
    

Det är inte första gången som bröderna är med i Melodifestivalen. De har körat bakom andra artister, som till exempel Mendez 2002 och Electric Banana Band 2006. 2006 tävlade de även för första gången som upphovsmän ”Mi amor”. Samma år stod de på scenen i bidraget ”Kameleont” som medlemmar i Electric Banan Band. I år är det alltså premiär för dem som artister.
    

Deras favoritbidrag i Melodifestivalen genom tiderna är alla bidrag mellan 1965 och 1971: ”Ingvar Wixell och Family Four sjunger alla låtarna”. Henrik tycker att Loa Falkman (”Symfoni”, 1990) är den bästa svenska schlagerartisten genom tiderna, något som han motiverar på följande sätt: ”Att med så’n fullständig självaktning, stolthet och pondus leverera ett sån’t i sammanhanget bisarrt nummer måste beundras”. Magnus favoritschlager genom tiderna är Björn Skifs och ”Michelangelo” (1975) – ”grym artist och grym låt!”. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".