1 av 2
Sanna Nielsen framför bidraget Empty Room i Melodifestivalen
2 av 2

Empty Room

Artist: Sanna Nielsen
Text och musik: Aleena Gibson, Bobby Ljunggren
 
Upphovsmännens beskrivning av ”Empty Room”: ”
En innerlig och dramatisk ballad som visar upp en ny sida hos Sanna Nielsen”.

Carolina Norén träffade Sanna Nielsen och pratade bl a om att ha vanan inne som melodifestivalartist och om att sjunga på engelska:


 

  Aleena Gibson Melodifestivaldebuterade 2003 som låtskrivare och artist med ”Better Believe It”. Medkompositörer den gången var Bobby Ljunggren och Tommy Lydell. 2007 samarbetade hon med Stefan Andersson både vad gällde komposition och scenframträdande med låten ”Anything But You”.

Aleena växte upp på den svenska västkusten och kommer från en familj som enligt henne själv består av ”musikfreaks”. Det spelades allt från Crosby, Stills, Nash & Young till Mamas and the Papas och Beatles och redan vid tolv års ålder bestämde sig Aleena för att musik skulle bli hennes framtid.
    

1994 började hon skriva egna låtar och första skivkontraktet kom året därpå och resulterade i låten ”Tankar”. Nästa skivkontrakt dröjde fyra år men resulterade aldrig i någon skiva. Kontraktet innebar i stället att Aleena började skriva låtar åt andra artister, bland annat ”Show Me Your Colours” som hon skrev tillsammans med norrmannen David Eriksen. Sången blev en hit med det engelska bandet S-Club Seven.
 
Att Bobby Ljunggren är och har varit framgångsrik i Melodifestivalen är knappast någon överdrift. Han har deltagit med 32 bidrag sammanlagt om man räknar med årets fem bidrag:  (”Hero”, ”Lay Your Love On Me”, ”Visst finns mirakel”, ”Jag saknar dig ibland” och ”Empty Room”). Tre gånger har det burit hela vägen till Eurovision Song Contest – 1995 (”Se på mig”), 1996 (”Kärleken är”) och så 2006, när Carola sjöng ”Invincible” hela vägen till Aten.
    

Bobby, som har grekiskt påbrå, har en klassisk konsert i Aten som sitt tidigaste musikminne. Han har skrivit musik sedan han var 13 år gammal och hans musikaliska förebilder är många, bland andra ELO, Abba, Queen, Bee Gees och Robbie Williams. Grekland är landet som han helst väljer att semestra i och favoritprogrammet på tv är thrillern 24. Ska han välja en favoritsak i hemmet blir det definitivt pianot.

 
Sanna Nielsen kommer från Edenryd som ligger utanför Bromölla i Skåne, ett stolt samhälle som 2003 skapade Sanna-bakelsen när hon deltog i Melodifestivalen med bidraget ”Hela världen för mig”.
    

Sanna började sjunga tidigt och redan som elvaåring tog hon, som yngsta svenska artist någonsin, en förstaplats på Svensktoppen med ”Till en fågel”.
Sedan dess har hon pluggat och arbetat med musik. 2001 deltog Sanna för första gången i Melodifestivalen med bidraget ”I går, i dag”.

2002 tilldelades hon Ulla Billquist-stipendiet med motiveringen att hon hade ”förutsättningar att bli en stor artist som kan föra den svenska schlagertraditionen vidare”. 2005 var det dags för Melodifestivalen igen, denna gång tillsammans med Fredrik Kempe och ”Du och jag mot världen”.
2007 var Sanna tillbaka i Melodifestivalen med ”Vågar du, vågar jag” och nu är det alltså dags igen – denna gång med ett bidrag på engelska, ”Empty Room”. 
    

Sanna har gett ut ett antal skivor, bland andra ”Silvertoner” (1996) och ”Nära mej, nära dej” (2006). Våren 2008 släpper Sanna sitt första engelska album, vilket även ger möjlighet att påbörja en utlandslansering.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".