1 av 2
Andra Generationen framför Kebabpizza Slivovitza i Melodifestivalen
2 av 2

Kebabpizza Slivovitza

Artist: Andra Generationen
Text och musik: Vlatko Ancevski, Vlatko Gicarevski, Mats Nilsson, Teddy Paunkoski, Otis Sandsjö, Stevan Tomulevski


Upphovsmännens beskrivning av ”Kebabpizza – Slivovitza”: Energisk balkanbrass som främst romerna på Balkan spelar på bröllop, dop, födelsedagar och även på begravningar. Den handlar om att vara sig själv – alla behöver inte vara perfekta och framgångsrika mätt i pengar och kändisskap. 
 

Carolina Norén träffade Andra Generationen och pratade
bl a om att gruppens bidrag inte är en pajaslåt och om musikens rötter i både glädje och sorg:

Upphovsmännen till ”Kebabpizza Slivovitza” är alla medlemmar i Andra Generationen, ett band där kulturer möts. Vlatko Ancevski, Vlatko Gicarevski, Mats Nilsson, Teddy Paunkoski, Otis Sandsjö, Stevan Tomulevski säger sig vara ett bra exempel på sann mångkultur – ”musik för det nya Sverige”. Gruppen startades i Göteborg av just andra generationens invandrare. De är söner till kvinnor och män som kom till Sverige på 1950- och 60-talet. Flera av killarna har jobbat eller jobbar, precis som sina föräldrar, på Volvo och SKF.
 
Vlatko Ancevski bor med fru och två döttrar i Hisings-Backa och har hållit på med musik i över 20 år. Tidigaste musikminnet är när pappa spelade dragspel i hemmet och musikaliska förebilder är just pappa och den makedonske dragspelaren Milan Zavkov. Vlatko är, förutom av musiken, intresserad av fotboll och när han var liten ville han bli fotbollsproffs.
    

Eftersom det är Melodifestivaldebut för honom och de andra i Andra Generationen så hoppas Vlatko på att tävlingen ska innebära en resa till Belgrad och ett genombrott för bandet. Han dansar gärna makedonsk folkdans och är svensk mästare i denna dansform (1985-88). Han har spelat fotboll i Götaholm, IFK Göteborg och IF Vardar/Makedonija.
 
Vlatko Gicarevski kommer från och bor i Göteborg tillsammans med fru och barn. Han jobbar som personbilsmontör och har skrivit musik i cirka 15 år. Tidigaste musikminnet är när han var sångare i Luciatåget på dagis och musikaliska förebilder är alla brassband från Balkan – men också Iron Maiden.
    

Vlatkos dröm är att spela musik med bandet ”ännu mer än i dag och att fortsätta sprida glädje runt om i vårt fina land”. Favoritsport är backhoppning och favoritord är shish kebab. Även Vlatko dansar makedonisk ringdans och improviserad discodans. Han har i sin tur spelat fotboll i Färjenäs, Warta, Lundby, Kozara, Vardar och Häcken. 
 
Mats Nilsson
kommer från Malmö men bor nu i Göteborg. Han är musiker, driver en redovisningsbyrå och är dessutom programledare i SR Sjuhärad P4. Han har skrivit musik i 25 år och hans tidigaste musikminnet är en Miriam Makeba-konsert på Olympen i Lund 1966.        
    

Favorit bland alla Melodifestivalbidrag är ”Sommar’n som aldrig säger nej” – ”bra text och bra musik” (1973). Och bästa artist är Carola, ”för att hon är en grym sångerska”, Svante Thuresson, ”för att han har det bästa svänget” och Magnus Uggla, för att ”han har den bästa självdistansen”. Mats gillar makedonsk ringdans och svensk polska. Mats är för övrigt den första i Sverige som fått dispens för att arbeta nattskift i en plastfabrik innan han fyllt 18 år.
 
Göteborgaren Teddy Paunkoski är fritidsledare, musiker och radiopratare i SR P4 och har skrivit musik ”sedan länge”. Tidigaste musikminnet är ”Nacko med klarinetten i Kortedala Forum” (där Makedoniska föreningen i Göteborg ligger). Musikalisk förebild är Makedoniens Lill-Babs Blaga Petreska och hans musikdröm är att erövra första platsen på Svensktoppen med en låt som går i 9/8-dels takt.         
    

Precis som de andra i Andra Generationen är Teddy ”taze”, det vill säga pinfärsk debutant i Melodifestivalen. Han tycker att den bästa svenska schlagerartisten genom tiderna är Lasse Berghagen: ”jag älskade låten ’Jennie, Jennie’ och grät floder när han inte vann i Europa”. När Teddy var liten ville han bli en ny Elvis och han dansar gärna teschkoto oro, ”en tung dans i sjutakt”.
 
Otis Sandsjö studerar på musikhögskolan i Göteborg, men är för tillfället heltidsmusiker. Han kommer från Göteborg och har hållit på med musik i drygt fem år. Tidigaste musikminnet är när pappa byggde ett trumset åt honom och vad gäller musikaliska förebilder är de ”allt för många”.
    

När Otis var liten ville han bli dykare och hans favoritsak i hemmet är hans saxofon. Det han främst hoppas vad gäller Andra Generationens deltagande i Melodifestivalen är att ”Kebabpizza Slivovitza” ska vinna så att Otis och de andra grabbarna kan åka till Belgrad och vinna hela ESC. 
 
Stevan Tomulevski kommer också från Göteborg och jobbar – när musiken inte tar över – som metallarbetare. Han samlar på virveltrummor och har skrivit musik sedan tidigt 80-tal. Precis som Teddy är hans första musikaliska minne Nacko med klarinetten på Forum och Stevans musikaliska förebilder är Phil Lynott och Brian Downey i Thin Lizzy.             
Musikdrömmen är att få ”publiken att ställa sig upp och dansa ringdans i Belgrad”. Stevan är dessutom svensk mästare i företagsfotboll. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".