1 av 2
Andreas Johnson och Carola Häggkvist framför bidraget One Love i Melodifestivalen
2 av 2

One Love

Artist: Johnson & Häggkvist 
Text och musik: Carola Häggkvist, Andreas Johnson, Peter Kvint 

Upphovsmännens beskrivning av ”One Love”:
En kraftfull, suggestiv explosion av kärlek och musik. 

Carolina Norén träffad Johnson och Häggkvist (Andreas och Carola) och pratade bl a om deras musikaliska samarbete och om det finns en framtid för dem som duo:

 
 

Carola Häggkvist är av många ansedd som Melodifestivalen personifierad och 2003 firade hon jubileum. Då var det 20 år sedan hon debuterade och vann hela svenska folket hjärta i Melodifestivalen med ”Främling” (1983).
Helt okänd vann hon tävlingen med högsta poäng från samtliga jurygrupper. När finalen i Eurovision Song Contest avgjordes i München noterades den största tv-publiken i svensk tv-historia: 6,1 miljoner tittare (84 procent) såg Carola ta hem tredjeplatsen. 1990 kom Carola tvåa i Melodifestivalen med ”Mitt i ett äventyr” och året därpå (1991) vann hon både Melodifestivalen och ESC med ”Fångad av en stormvind”. 
Carola har också varit programledare i Melodifestivalen (2003) för att tre år senare återkomma som artist: då med bidraget ”Evighet/Invincible”, som tog henne till ESC-final i Aten där hon slutade på femte plats.
    

Redan som elvaåring (1977) vann Carola talangjakten Nya Ansikten och fick uppträda i tv för första gången. Tre år senare (1981) uppträdde hon i Hylands hörna och Bert Karlsson kastade sig på telefonen. Totalt har hon släppt mer än 20 album och hon är också en av få svenska artister som vunnit en Golden Ampex Reel Award, vilket betyder att hon sålt mer än en miljon skivor av ett occh samma album i Norden (”Främling”).
    

1995 spelade Carola huvudrollen som Maria i ”The Sound of Music” i Stockholm och året därpå fick hon teaterbranschens utmärkelse Guldmasken för rollen. 2007 förärades Carola med 8:e gradens medalj av konung Carl-Gustaf.
 
Andreas Johnson är född i en musikerfamilj och båda hans föräldrar är jazzmusiker som alltid har spelat och turnerat. Föräldrarnas musik, vänners föräldrar och hans storebror var vägledande för Andreas musik- och yrkesval.
Redan innan han började lyssna på hårdrock med sina kompisar hade han koll på Bob Dyland, the Beatles, David Bowie, Lou Reed och Crosby, Stills, Nash & Young, något som gav mersmak i den musik som han själv började producera.
    

Efter tio års spelande fick Andreas skivkontrakt med bandet Planet Waves och det var först då som han spelade upp sin musik för sina föräldrar. Efter en skiva med gruppen fick Andreas solokontrakt och med album nummer två, ”Liebling” (1999) blev han internationell stjärna. Singeln ”Glorious” blev en hit i stora delar av världen och gick bland annat in på Englandslistans tredjeplats, något som ingen svensk artist eller grupp lyckats med sedan ABBA:s glansdagar.
    

Sedan starten av sin karriär har Andreas släppt sex album och turnerat flitigt, såväl ensam som i olika konstellationer, till exempel Rocktåget (2006). Han har medverkat i Melodifestivalen två gånger tidigare: 2006 med ”Sing For Me” (slutade trea) och 2007 med ”A Little Bit Of Love” (slutade tvåa).
 
Peter Kvint
är musiker, låtskrivare och producent och har jobbat med många av Sveriges största artister bland andra Magnus Uggla, the Ark och Louise Hoffsten. Han har medverkat som låtskrivare i Melodifestivalen tre gånger tidigare, alla med stor framgång. 2006 och 2007 tillsammans med Andreas Johnson med bidragen ”Sing For Me” och ”A Little Bit Of Love” och 2007 med låten ”When The Night Comes Falling” som framfördes av Sebastian Karlsson.

 
Johnsons & Häggkvists vägar har under de senare åren korsats ett flertal gånger. Vid en gemensam väns bröllop sjöng de för första gången tillsammans och då framförde de ”Real Star”, en låt som de i somras också framförde efter sin medverkan i Allsång på Skansen. 
 

2006 deltog de båda i Melodifestivalen och det blev till slut Carola som fick representera Sverige i Aten med ”Evighet/Invincible”. Dagen efter den svenska finalen kunde man höra och se en lycklig men trött Andreas säga i tv: ”Ska jag vinna det här så borde jag kanske göra en duett med Carola”.
    

Budskapet föll i god jord hos duettpartnern och duon valde att pröva de gemensamma musikaliska vingarna. Två låtar blev till under hösten och för att i sin rätta miljö få känna vart man skulle ta vägen möttes duon på ett tomt Nalen i Stockholm en decembereftermiddag. Efter timmar av prat kändes Melodifestivalen långt borta, men när duon ställde sig på scenen och sjöng ”One Love” infann sig magin. Plötsligt kändes Melodifestivalen nära.
    

Offentlig premiär för duon Johnson & Häggkvist blev det i årets upplaga av Idrottsgalan där de framförde låten ”Lucky Star”. Under våren kan man också se och höra duon i Så ska det låta. 
 
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".