1 av 2
2 av 2
BWO framför bidraget Lay our Love On Me i Melodifestivalen

Lay Your Love On Me

Artist: BWO
Text och musik: Alexander Bard, Anders Hansson, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström 
 

Upphovsmännens beskrivning av ”Lay Your Love On Me”:
En högeffektiv elektronisk dramadiscorökare – ”ett häftplåster”.

Carolina Norén träffade BWO och pratade bl a om att ha en plan och att BWO ser sig som schlagerns Crosby, Stills, Nash & Young


 

  Alexander Bard, som är från Motala men som sedan många år bor i Stockholm, har bland annat studerat ekonomi och politisk historia och föreläser och skriver böcker om ekonomi och teknologi när han inte skriver låtar och producerar. 
    

Sedan 1984 har Alexander skrivit mer än 100 hits för olika svenska artister och band, bland dem Agnetha Fältskog, Pernilla Wahlgren, Midi, Maxi & Efti och Alcazar. 1987 bildade Bard gruppen Army of Lovers, som han var låtskrivare, producent och sångare för. Strax innan tioårsjubileet splittrades gruppen och Bard bildade gruppen Vacuum som fick många fans framför allt i Ryssland. BWO bildades 2004 och har släppt tre album och haft en lång rad internationella hits.
    

Alexander har varit med i Melodifestivalen som låtskrivare och/eller producent tre gånger tidigare: ”En dag” (1989, Tommy Nilsson), ”Driver dag faller regn” (1996, Andreas Lundstedt) och ”Jag saknar dig, jag saknar dig” (1997, Andreas Lundstedt). 2005 var Bard och BWO med i Melodifestivalen med ”Gone” och året därpå med bidraget ”Temple Of Love”.
    

Hans musikaliska förebild är Grace Jones och tidigaste musikminnet var när han lyssnade på Marc Bolan och T Rex på Radio Luxemburg – ”jag blev helt förtrollad”. 
 
Anders Hansson, som kommer från Södertälje men som nu bor i Stockholm, arbetar som musiker, låtskrivare och producent. Bland de han producerat finns exempelvis Cher. Musik har han skrivit så länge han kan minnas och bland musikaliska förebilder finns Giorgio Moroder, Abba, Stevie Wonder, Beethoven och Quincy Jones. Sven Ingvars var Anders första musikhjältar, men Giorgio Moroder ”fick mig att själv börja skapa”.
    

I Melodifestivalen har Anders medverkat två gånger tidigare: som upphovsman till ”Alcastar” som sjöngs av Alcazar och ”Gone” samma år (2005) samt till BWO-bidraget ”Temple Of Love” (2006).
 
Att Bobby Ljunggren är och har varit framgångsrik i Melodifestivalen är knappast någon överdrift. Han har deltagit med 32 bidrag sammanlagt om man räknar med årets fem bidrag:  (”Hero”, ”Lay Your Love On Me”, ”Visst finns mirakel”, ”Jag saknar dig ibland” och ”Empty Room”). Tre gånger har det burit hela vägen till Eurovision Song Contest – 1995 (”Se på mig”), 1996 (”Kärleken är”) och så 2006, när Carola sjöng ”Invincible” hela vägen till Aten.
    

Bobby, som har grekiskt påbrå, har en klassisk konsert i Aten som sitt tidigaste musikminne. Han har skrivit musik sedan han var 13 år gammal och hans musikaliska förebilder är många, bland andra ELO, Abba, Queen, Bee Gees och Robbie Williams.
    

Grekland är landet som han helst väljer att semestra i och favoritprogrammet på tv är thrillern 24. Ska han välja en favoritsak i hemmet blir det definitivt pianot.
 
Musikern, arrangören, producenten och kompositören Henrik Wikström kan fortfarande inte glömma den där blockflöjtskonserten med 50 tutande ungar när han var liten. Född i Skellefteå flyttade han för 20 år sedan till Stockholm, där han bor tillsammans med sambo och Zimba (hund).
    

Musik har han skrivit sedan han var liten och bidrag till Melodifestivalen har han skickat in, i princip, sedan 1983. Just det året hamnade han på femte plats med låten ”Ok jag ger mig” , framförd av Maria Wickman.  I 2006 års upplaga tävlade Henrik med tre melodifestivalbidrag - ”En droppe regn”, ”Etymon” och ”Evighet” - och 2007 fick han med fyra bidrag – ”Cara mia”, ”Vågar du, vågar jag”, ”What’s Your Name” och ”(Åh) När ni tar saken i egna händer”. I år tävlar Henrik med ”Jag saknar dig ibland”, ”Just A Minute”, ”Lullaby”, ”Lay Your Love” och ”Pame”, vilket innebär att han har haft med totalt 20 bidrag genom åren.
 
BWO
består av Alexander Bard (född 1961), sångaren Martin Rolinski (född 1982), samt Marina Schiptjenko (född 1965). Alexander Bard och Marina Schiptjenko har arbetat tillsammans tidigare med gruppen Vacuum.

BWO gör elektromusiken och man använder bara bärbara datorer och synthkeyboards som instrument. Gruppen har bland annat belönats med en Rockbjörn, som Årets svenska grupp (2005) och bland de tre medlemmarnas favoritmusik finns en blandning med allt från Elton John och Abba (Martin), ELO och Brian Eno (Marina) till Kraftwerk (Alexander).
 
För Martin Rolinski, född i Sverige av polska föräldrar, har BWO inneburit det stora steget ut i musikvärlden, även om han tidigare har medverkat i Popstars. Han har utbildat sig till ingenjör på KTH i Stockholm (tar examen i december 2007) samtidigt som han är sångare i BWO. Det var producenten Anders Hansson som upptäckte Martins poptenor och musikintresse och presenterade honom för Alexander Bard.
 
Som den synthspelande kvinnliga halvan av kultduon Page fick Marina Schiptjenko i slutet av 80-talet epitetet Sveriges synthdrottning. Efter att ha ägnat större delen av 90-talet åt att bygga upp ett framgångsrikt konstgalleri träffade hon 1996 Alexander Bard och omvände denne till synthare. Tillsammans med sångaren Mattias Lindblom bildade de tre symfonisynthbandet Vacuum.

Bard och Schiptjenko fortsatte samarbeta efter Vacuum, men drog nu mer åt det elektroniska och popinriktade hållet. Bara några veckor efter att Bard och Rolinski började spela tillsammans anslöt Martina, som inte har några som helst avsikter att prioritera vare sig konst eller electropop – hon hinner med bägge delarna. 
 
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".