1 av 2
2 av 2
Patrik Isaksson och Bandet framför bidraget Under mitt tunna skinn i Melodifestivalen

Under mitt tunna skinn

Artist: Patrik Isaksson & Bandet
Text och musik: Patrik Isaksson 

Upphovsmannens beskrivning av ”Under mitt tunna skinn”:
Ett bidrag med energiska känslor om att aldrig ge upp utan en kamp. 

Carolina Norén träffade Patrik Isaksson och bandet och pratade bl a om att utveckla sitt scenspråk och om vem som är vem i bandet


 

Patrik Isaksson firar i år tioårsjubileum som artist. Många kommer säkert ihåg hur det började. En man, en gitarr och en låt: ”Du får göra som du vill”. Efter det har 35-åringen från Nacka bjudit på ett pärlband av svenska hits såsom ”Hos dig är jag underbar”, ”1985” och ”Ruta 1” exempelvis.
 
Sedan debuten ”När verkligheten tränger sig på” (1999) har det blivit ytterligare tre album: ”Tillbaks till ruta ett” (2001), ”Vi som aldrig landat” (2003) och ”Patrik Isaksson” (2006). Det senaste albumet innehöll 2006 års Melodifestivalbidrag ”Faller du så faller jag” som tog Patrik till Andra chansen.
 
Nu är det på nytt dags för Melodifestival och Patrik har ägnat hösten åt en Sverigeturné tillsammans med Sarah Dawn Finer, intensivt låtsnickrande i studion inför kommande albumet samt förberedelser för Melodifestivalen 2008.
 
I år ställer Patrik Isaksson upp med Patrik Isaksson & Bandet. Efter höstens succéturn tillsammans med Sarah Dawn Finer fann det sig naturligt att musikerna på turnén skulle med på nästa utmaning: Melodifestivalen 2008.
 
Bandet består förutom Patrik av Johan Röhr (klaviatur), Jocke Backman (gitarr), Jimmy Källkvist (bas) och Britta Bergström (kör). Ett band med en stor samlad erfarenhet där Jocke Backman varit med Patrik sedan starten och de övriga korsat Patriks väg längs med karriären som musiker och producenter.
 
1999 fick Patrik sammanlagt tre Grammisar: för bästa låt, för bästa låtskrivare och för bästa nykomling. Det har också blivit en Rockbjörn (2001) i samband med första albumet. Han har förutom flertalet platinasäljande album i Sverige även sålt guld både i Finland och Danmark.
 
Patriks musikaliska förebild är Benny Andersson och hans flygel. Enligt Patrik är en bra låt en låt som känns, som berör – ”det spelar ingen roll om det är en country- eller houselåt”. Framtidsdrömmar är att få fortsätta spela in plattor och möta publiken live – ”och att förhoppningsvis hela tiden bli bättre på det”. Det vill säga: fortsätta påverka människor med sin musik.
 
Björn Skifs ”Michelangelo” är Patriks favoritbidrag i Melodifestivalsammanhang. ”Det är en oantastlig låt om än historiskt felaktig. Det fanns inga telefoner på 1500-talet, det har jag kollat!”. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".