1 av 2
2 av 2
Ainbusk framför bidraget Jag saknar dig ibland i Melodifestivalen

Jag saknar dig ibland

Artist: Ainbusk 
Musik: Bobby Ljunggren, Henrik Wikström
Text: Ingela ”Pling” Forsman

Upphovsmännens beskrivning av ”Jag saknar dig ibland”:
En kramig tycka om-ballad om saknad. 

Carolina Norén träffade Ainbusk och pratade bl a om att hitta en låt som ”är” Ainbusk och om att vandra mellan musikaliska genrer


 

  Melodifestivalåret 2007 var det dags för jubileum för den namnkunniga textförfattarinnan Ingela ”Pling” Forsman från Stockholm. Då tävlade hon med ”Jag måste kyssa dig”, som hon skrivit tillsammans med Nanne och Peter Grönvall, och som var hennes 30:e bidrag i tävlingen.
I årets tävling har hon med tre bidrag – ”Den första svalan”, ”Jag saknar dig ibland” och ”I Love Europe” – vilket innebär totalt 33 Melodifestivalbidrag.
    

Första musikminnet var när Ingela låg på golvet vid radiogrammofonen hemma och önskade att hon kunde sjunga lika fort som de gjorde på radio. ”Senare förstod jag att de sjöng på engelska ...”. Privat ägnar sig Pling gärna åt litteratur, matlagning och resor – helst till Spanien. Favoritsporten är hockey och när hon var liten ville hon bli skridsko-prinsessa. Numera drömmer hon om att en dag få skriva en svensk musikal.
    

Pling har, förutom mängder av schlagertexter, även skrivit barnböcker och text till flera psalmer, bland annat nr 862 (”Blomningstid”). Många av hennes texter har blivit klassiker – ballader som ”Kärleken är” (1998) och ”Se på mig” (1995) har garanterat ljudit på åtskilliga bröllop, och mycket riktigt är hennes favoritord ”innerlig”.
 
Att Bobby Ljunggren är och har varit framgångsrik i Melodifestivalen är knappast någon överdrift. Han har deltagit med 32 bidrag sammanlagt om man räknar med årets fem bidrag:  (”Hero”, ”Lay Your Love On Me”, ”Visst finns mirakel”, ”Jag saknar dig ibland” och ”Empty Room”). Tre gånger har det burit hela vägen till Eurovision Song Contest – 1995 (”Se på mig”), 1996 (”Kärleken är”) och så 2006, när Carola sjöng ”Invincible” hela vägen till Aten.
    

Bobby, som har grekiskt påbrå, har en klassisk konsert i Aten som sitt tidigaste musikminne. Han har skrivit musik sedan han var 13 år gammal och hans musikaliska förebilder är många, bland andra ELO, Abba, Queen, Bee Gees och Robbie Williams. Grekland är landet som han helst väljer att semestra i och favoritprogrammet på tv är thrillern 24. Ska han välja en favoritsak i hemmet blir det definitivt pianot.
 
Musikern, arrangören, producenten och kompositören Henrik Wikström kan fortfarande inte glömma den där blockflöjtskonserten med 50 tutande ungar när han var liten. Född i Skellefteå flyttade han för 20 år sedan till Stockholm, där han bor tillsammans med sambo och Zimba (hund).
    

Musik har han skrivit sedan han var liten och bidrag till Melodifestivalen har han skickat in, i princip, sedan 1983. Just det året hamnade han på femte plats med låten ”Ok jag ger mig” , framförd av Maria Wickman.  I 2006 års upplaga tävlade Henrik med tre melodifestivalbidrag - ”En droppe regn”, ”Etymon” och ”Evighet” - och 2007 fick han med fyra bidrag – ”Cara mia”, ”Vågar du, vågar jag”, ”What’s Your Name” och ”(Åh) När ni tar saken i egna händer”. I år tävlar Henrik med ”Jag saknar dig ibland”, ”Just A Minute”, ”Lullaby”, ”Lay Your Love” och ”Pame”, vilket innebär att han har haft med totalt 20 bidrag genom åren.

 
Det har hänt mycket sedan Ainbusk – det vill säga Birgitta Jakobsson, Marie Nilsson-Lind, Josefin Nilsson och Annelie Rosvall – vann den där talangjakten i Stockholm för drygt 20 år sedan. Tjejerna har satt upp tio shower, turnerat land och rike runt, gjort fyra studioinspelade album och mycket annat. 2006 firade gruppen 20-årsjubileum. 
    

Ainbusks texter är viktiga för gruppen och dess textförfattare Marie Nilsson-Lind har bland annat sett till att gruppen har fått möjlighet att ge ut låtar från bland andra John Lennon och Yoko Onos repertoar, från The Pouges plattor och även Lucinda Williams. Ainbusk har jobbat med många svenska artister, bland andra Benny Andersson – som bland annat skrev ”Lassie” tillsammans med Marie.
    

Tjejerna i Ainbusk har varit kompisar sedan uppväxttiden. Samtliga är uppvuxna i den lilla socknen När på Gotland. Systrarna Marie och Josefin bor nu i Stockholm, medan Annelie och Birgitta bor kvar på Gotland. 
 
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".