1 av 2
2 av 2
Eskobar framför bidraget Hallelujah New World i Melodifestivalen

Hallelujah New World

Artist: Eskobar
Text och musik: Eskobar 
 
Upphovsmännens beskrivning av ”Hallelujah New World”:
En låt om nystart och pånyttfödelse på olika plan och om att upptäcka livet och världen på nytt.

Carolina Norén träffade Eskobar och pratade bl a om de råd de fått av förra årets vinnare The Ark och att det är helt OK att gå vidare till finalen i Globen:


 

Eskobar, som består av Daniel Bellqvist (sång), Robert Birming (trummor) och Frederik Zäll (gitarr) bildades i nuvarande uppställning 1996 i Åkersberga. Tre år senare fick gruppen sitt första skivkontrakt och första singeln ”On A Train” släpptes i slutet av 1999. Första albumet, ”Til We’re Dead” släpptes året därpå. 2008 släpper killarna sitt femte album: ”Death in Athens”.
 
Daniel Bellqvist är född i Uppsala men uppvuxen i Åkersberga och bor nu på Söder i Stockholm. Att vara sångare är hans yrke, men han gillar kvantfysik ”och annat flum”, liksom MMA (Mixed Martial Arts) samt spansk och engelsk fotboll. Ett bra musikframträdande, tycker Daniel, antingen består av intimitet, närhet och nerv – ”likt Tomas Andersson Wij” – eller en massiv överkörning – ”typ U2”.

Hans artistförebild är jazzmusikern Jan Johansson, ”för han spelade vackrare och med mer känsla än jag hört någon annan göra”. Daniel skriver jämt musik och är den som står för de flesta grundidéerna till Eskobars låtar och album. Som liten ville han bli antingen fotbollsproffs, präst eller brandman, men det blev musik och en minnesvärd händelse för Daniel är när Eskobar spelade framför Eiffeltornet i Paris inför fler än 100 000 personer.
 
Robert Birming är född och uppvuxen i Järfälla, Stockholm och är musiker till yrket. Att stå på scen tycker Robert är ”sjukt kul. Och förhoppningsvis smittar den glädjen av sig till publiken”.
Intressen förutom musik är webbutveckling, bloggande och dykning och Robert tidigaste musikminnet är när han satt och lyssnade på sina föräldrars ABBA-skivor. Enligt Robert är ett bra musikframträdande när det förstärker och lyfter den musik som framförs. Favoriten bland alla Melodifestivallåtar är Carolas ”Fångad av en stormvind” (1991) eftersom han då fick pengarna tillbaka på sina stereoprylar från en stormarknad när bidraget vann.
Tilläggas kan att han har blivit jagad av en vild tjur efter en spelning på Disneyland i Frankrike.
 
Fredrik Zäll är född och uppvuxen i Åkersberga och han jobbar som musiker och musikvideoregissör. Båt och skärgård, matlagning och vin är hans intressen utöver Eskobar och musiken och ett bra musikframträdande tycker han är närvaro:
”Känslan av att artisten bryr sig om alla i publiken”. Fredriks artistförebild är, rent spelmässigt, Mark Knopfler, men han gillar också allt som Bono (U2) gör för världen. Ett tidigt musikminne är Motown 25-galan – ”ett kärt och ganska tidigt minne”.
Fotboll på tv är Fredriks favoritsport och favoritord är tokglädje. Bästa prylen hemma är hans kopparugn och älsklingsmat att laga (i ugnen) är allt från det italienska köket. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista