1 av 2
2 av 2
Niklas Strömstedt framför bidraget För många ord om kärlek i Melodifestivalen

För många ord om kärlek

Artist: Niklas Strömstedt
Text och musik: Niklas Strömstedt  
 
Upphovsmannens beskrivning av ”För många ord om kärlek”: Två minuter och femtionio sekunders upptempopop där vers och refräng fått varsin tonart och texten sin alldeles självklara plats mitt emellan hjärta och smärta.

Carolina Norén träffade Niklas Strömstedt och pratade bl a om att det är första gången han är med som artist och om att bli äldre och klokare


 

Bo Anders Niklas Strömstedt är född i Skåne, men bor sedan många år i Stockholm. Han är låtskrivare och sångare och har haft många framgångar genom åren, bland annat med sången ”Om” (1990), som blev etta på singellistan i Sverige och på Svensktoppen.
Han växte upp med 60-talets popmusik, en musikstil som mer än 40 år senare håller sig levande i en del av dagens musik – framför allt hans egen. Och han har vant sig vid att bli insorterad i facket för ”hopplösa romantiker”.

Som soloartist deltog han i det första Rocktåget (1991) tillsammans med Tomas Ledin och Lena Philipsson. Som en av gruppen GES (tillsammans med Orup och Anders Glenmark) hade Niklas stora framgångar med ”När vi gräver guld i USA” (1994) och ”En jävel på kärlek”. Niklas bidrag ”Sista morgonen” (1989) känner nog de flesta igen vid det här laget: ”..den sommaren/vi åkte ut på Lidingö och hem igen/och körde på en fågel och begrade den/någonstans vid en sjö...”.
 
På senare år har Niklas arbetat med sångtexter till bland annat Björn Ulvaues och Benny Anderssons musikal ”Mama Mia!”. Han har också spelat klaviatur på Ulf Lundells skivor och turnéer under 1980-talet.
 
Det är första gången som Niklas medverkar som sångare i Melodifestivalen. Han har däremot deltagit som upphovsman två gånger tidigare: 1992 med ”I morgon är en annan dag” framförd av Christer Björkman och 1996 med ”Lev livet” som han skrev tillsammans med Anders Glenmark och som Magnus Carlsson sjöng. 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista