1 av 2
2 av 2
Calaisa framför bidraget If I Could i Melodifestivalen

If I Could

Artist: Calaisa 
Text och musik: Pontus Assarsson, Jörgen Ringqvist, Lisa Troedsson-Lundin, Caisa Troedsson-Lundin, Anna Törnquist, Malin Törnquist
 
Upphovsmännens beskrivning av ”If I Could”:
En country/pop-ballad som handlar om att mista en nära och vilja göra vad som helst för att denna person tillbaka. 

Carolina Norén träffade Calaisa och pratade bl a om hur det är att jobba ihop när man är två syskonpar och om att få sitt första skivkontrakt i USA


 

Skåningen Pontus Assarsson har arbetat som låtskrivare och producent i nästan tio år. Efter att en gång i tiden ha blivit ombedd av sin rektor att hoppa av sin musikutbildning, flyttade Pontus till Västerås, där han blev ena halvan av en framgångsrik trubadurduo.
Kollegan i duon uppmanade honom att börja skriva egna låtar och första låten Pontus komponerade blev såld. 2005 var Pontus en av deltagarna i Fame Factory och slutade som trea i tävlingen.
    
Nu deltar Pontus för fjärde gången i Melodifestivalen. Tillsammans med Henrik Sethsson tävlade han 2002 med ”The One That You Need” som framfördes av Friends och tog sig till finalen i Globen. 2004 skrev han, tillsammans med Henrik Sethsson och Danne Attlerud ”Vindarna vänder oss” (Fame). Och 2006 var det ”When Love’s Comin’ Back Again” (Jessica Folcker). Pontus gillar fotboll och har datorn som favoritsak hemma.
 
För gotlänningen Jörgen Ringqvist är det Melodifestivaldebut. Han arbetar som låtskrivare, producent och trummis och har skrivit musik i hela sitt liv, de senaste tio åren professionellt. Tidigaste musikminnet är en av Queens tidiga plattor från 1970-talet:
”Jag blev helt såld på stämsången”. Musikaliska förebilder är de gamla hårdrockshjältarna Dio Rainbow och även tidig Magnus Uggla.
    
Jörgen spelar trummor åt ”fel” håll, trots att han är högerhänt – ”på grund av en feluppställning vid sju års ålder”. Han har bland annat skrivit låten ”Teenage Superstar” som var med i filmen Hip Hip Hora, samt skrivit musik till gruppen the Boppers. 
Gruppen Calaisa består av de två syskonparen Troedsson-Lundin och Törnquist. De kommer från två musikaliska familjer och lärde sig tidigt allt om musik och instrument.
Syskonen Troedsson-Lundin kommer från Bjärred och syskonen Törnquist från Ljunghusen/Höllviken, men nu bor alla i Malmö.
Lisa Troedsson-Lundin startade ett band och bad sin syster Caisa att vara med. De två spelade främst på gatorna för att få in lite pengar. När Lisa började plugga musik träffade hon Anna Törnquist som anslöt till bandet. Några år senare var det dags för Annas syster Malin att också gå med och nu fick bandet namnet Calaisa.
    
Tillsammans började tjejerna att spela traditionell irländsk musik, men lade till lite fler instrument och drog in både pop och country. Dixie Chicks, Dolly Parton och Sheryl Crow är inspirationskällor, precis som Sting, Beatles och the Cardigans.
Så bestämde de sig för att ta saken i egna händer och flög helt enkelt till New York, där de hyrde en bil och körde söderut, mot Nashville och Memphis. Där spelade de på gator och torg och fick kontakt med bluegrassartisten Jonathan McEuen som tyckte att de skulle träffa hans producent. Det gjorde de och resten är historia.      
’   
Calaisa spelade in sin första skiva i USA. 2005 var gruppen förband till Lee Ann Rimes i USA och året därpå till Simply Red i Storbritannien. Calaisa har också blivit nominerat (2007) till CMA Global Awards i USA för bästa utländska countryakt. 
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista