1 av 2
2 av 2
Daniel Misogiannis framför bidraget Pame i Melodifestivalen

Pame

Artist: Daniel Mitsogiannis
Musik: Fredrik Kempe, Henrik Wikström
Text: Fredrik Kempe 

Upphovsmännens beskrivning av ”Pame”:
En grek-inspirerad pop-upptempolåt, det vill säga: grekiskt, hett och dansant. 

Carolina Norén träffade Daniel Mitsogiannis och pratade bl a om hur det var att sjunga in demon till Cara Mia men inte tävla med den och om grekiska rötter.


 

  Låtskrivarduon bakom ”Pame” kan tillskrivas en av 2007 års största Melodifestivalsuccéer: ”Cara mia”. Nu gör Kempe och Wikström åter gemensam sak i tävlingen.
 
Kompositören och artisten Fredrik Kempe växte upp i Vårgårda, norr om Borås, men bor nu i Stockholm.
Han blev känd för Melodifestivalens publik när han 2005 sjöng sig rakt in i Andra chansen med sitt bidrag ”Finally”.
Året därpå gick han till final med ”Du och jag mot världen” som han skrev tillsammans med sina musikaliska vapendragare Henrik Wikström och Bobby Ljunggren, och 2007 hade han med tre bidrag i festivalen: ”Cara Mia” (tillsammans med Henrik W), ”Rainbow Star” (tillsammans med Regina Lund och Bobby L), samt ”Vågar du, vågar jag” (Bobby L, Henrik W). I år deltar Fredrik med ”Hero” och ”Pame”.  
Fredrik, som också kan titulera sig civilekonom, har skrivit musik sedan han var fem år, vilket gör att han har snart 30 år bakom sig som låtskrivare.
Tidigaste musikminnet är när ”pappa och jag satt vid pianot och spelade ’Himalaya strand’”. Musikalisk förebild är Benny Andersson, favorit bland Melodifestivalbidragen är ”Waterloo” – ”det svänger ju så” och favoritartist är Carola eftersom ”hon framkallar känslor hos alla. Det går inte att värja sig. Hon har det”.
 
Musikern, arrangören, producenten och kompositören Henrik Wikström kan fortfarande inte glömma den där blockflöjtskonserten med 50 tutande ungar när han var liten. Född i Skellefteå flyttade han för 20 år sedan till Stockholm, där han bor tillsammans med sambo och Zimba (hund).
    
Musik har han skrivit sedan han var liten och bidrag till Melodifestivalen har han skickat in, i princip, sedan 1983. Just det året hamnade han på femte plats med låten ”Ok jag ger mig” , framförd av Maria Wickman.  I 2006 års upplaga tävlade Henrik med tre melodifestivalbidrag - ”En droppe regn”, ”Etymon” och ”Evighet” - och 2007 fick han med fyra bidrag – ”Cara mia”, ”Vågar du, vågar jag”, ”What’s Your Name” och ”(Åh) När ni tar saken i egna händer”. I år tävlar Henrik med ”Jag saknar dig ibland”, ”Just A Minute”, ”Lullaby”, ”Lay Your Love” och ”Pame”, vilket innebär att han har haft med totalt 20 bidrag genom åren.

 
Daniel Mitsogiannis, 24 år, är en halvgrekisk musikalartist från Norrköping som jobbat på Östgötateatern de senaste åren. Han har jobbat mycket med shower och diverse musikaliska uppsättningar i Norrköping sedan tonåren, innan han började på Balettakademien i Göteborg.
Han har producerat och koreograferat shower och spelat överallt i Sverige. Han har också hunnit med att regissera en barnmusikal.
    
Daniel kom i kontakt med Henrik Wikström och Fredrik Kempe, upphovsmännen till ”Pame” när de 2006 jobbade med ”Cara mia”. Det var Daniel som sjöng på demon som skickades in till uttagningen, men det blev Måns Zelmerlöw som sjöng i tävlingen. I år har Daniel fått ett eget bidrag skrivit till sig, ett bidrag som han säger ”känns perfekt”.
    
Musikaliska förebilder är allt från Frank Sinatra till ABBA. Och vad gäller Melodifestivalen så finns det en viss bakgrund att falla tillbaka på: ”Min mormor blev Medelpads Melodiflicka 1956 och jag får väl ta upp traditionen igen”.
    
”Pame” betyder ungefär kom igen eller let’s go. Och Daniel hälsar att han längtar efter att få framträda med bidraget. 
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista