1 av 2
2 av 2
Nordman framför bidraget I lågornas sken i Melodifestivalen

I lågornas sken

Artist: Nordman
Text och musik: Lina Eriksson, Mårten Eriksson 


Upphovsmännens beskrivning av ”I lågornas sken”:
En poplåt med nordisk ådra som handlar om 1600-talets häxprocesser. 

Carolina Norén träffade Nordman och pratade bl a om 1600-talets häxprocesser som deras bidrag handlar om


 

  För tredje året i rad har äkta paret Lina och Mårten Eriksson fått med ett bidrag i Melodifestivalen.
Både Mårten och Lina är uppvuxna i Örnsköldsvik, men bor och verkar nu i Stockholm. Till Melodifestivalen 2006 skrev de bidraget  ”The Name Of Love” (Magnus Bäcklund) som slutade femma i finalen. Och förra året skrev de – då tillsammans med Robin’ Raz – bidraget ”Kom” (Jessica Andersson). 
 
Mårten Eriksson
, som skrivit musik i sådär 25 år, jobbar även som producent och mixtekniker. Mårten har deltagit i Melodifestivalen med ”Förlorad igen” (1996), som han sjöng själv, och som textförfattare för ”Genom eld och vatten” (2003, Sarek). Dessutom har Mårten körat för Brandsta City Släckers i Melodifestivalen 2002.
    
Tidigaste musikminnet är en konsert med Nationalteatern i Nolaskolans aula och Mårtens festivalfavorit alla kategorier är Kenta Gustavsson och låten ”Utan att fråga” som han anser var ”banbrytande, nytänkande och totalt underbar”.
 
”Rulla in en boll och låt den rulla” med Gösta Linderholm är ett av de tidigaste musikminnena för Lina Eriksson - hennes mamma brukade spela den i bilen –
”Första LP-skivan jag köpte var dock Twisted Sisters”.
    
Lina har många musikaliska förebilder, men vad gäller texter är det framför allt Peter LeMarc som gäller. Till drömmar och mål i musiklivet hör en schysst Billboardplacering – ”det vore aldrig fel”.
Annars älskar Lina att hoppa i vattenpölar och ska hon välja ett tv-program blir det serien House. Den person som hon beundrar mest är sin man, Mårten och vad gäller lite udda saker så brukar Lina ibland känna på sig vad som ska ske i förväg – ”på gott och ont”. 

 
Nordman, det vill säga Mats Wester och Håkan Hemlin, slog igenom 1994 med singeln ”Förlist”. Mest känd från denna period är kanske låten ”Vandraren”, som blandar folkmusik, rock och pop. Skivan har sålt 15 gånger platina.
Bandet upplöstes 1998, men gjorde come back 2005, bland annat i Melodifestivalen med bidraget ”Ödet var min väg”. För Håkan Hemlin, 35, var det också revansch efter år av missbruk.
    
Som soloartist har Håkan gett ut singlarna ”Om gud finns” (2002) och ”En helt ny dag” (2002), men han har även medverkat på skivor med Ainbusk (”En julsaga”) och Markoolio (”Vilse i skogen”). Håkan bor i Gävle och är gift, har fyra barn och tre hundar.
    
Mats Wester är låtskrivare, musikmakare och folkmusik, tillika riksspelman på nyckelharpa. Under Nordmans långa paus bildade han gruppen Rå tillsammans med Py
Bäckman (texter) och Ellionor Ågeryd (sång). Mats har även skrivit en låt till Garmarna, ”En gång ska han gråta”.
    
Under hösten 2007 har Nordman varit ute på en come back-turné i Sverige som har gått för utsålda hus. 
 
 
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista