1 av 2
2 av 2
Charlotte Perrelli framför bidraget Hero i Melodifestivalen

Hero

Artist: Charlotte Perrelli
Musik: Fredrik Kempe, Bobby Ljunggren
Text: Fredrik Kempe
 
Upphovsmännens beskrivning av ”Hero”:
En storslagen rock- och dancelåt. 

Carolina Norén träffade Charlotte Perrelli och pratade bl a om passionen för musik och om vad man utsätter sig för som medverkande i Melodifestivalen.


 

Kompositören och artisten Fredrik Kempe växte upp i Vårgårda, norr om Borås, men bor nu i Stockholm. Han blev känd för Melodifestivalens publik när han 2005 sjöng sig rakt in i Andra chansen med sitt bidrag ”Finally”.
Året därpå gick han till final med ”Du och jag mot världen” som han skrev tillsammans med sina musikaliska vapendragare Henrik Wikström och Bobby Ljunggren. 2007 hade han med tre bidrag i festivalen: ”Cara Mia” (tillsammans med Henrik W), ”Rainbow Star” (tillsammans med Regina Lund och Bobby L), samt ”Vågar du, vågar jag” (Bobby L, Henrik W). I år deltar Fredrik med ”Hero” och ”Pame”.
    
Fredrik, som också kan titulera sig civilekonom, har skrivit musik sedan han var fem år, vilket gör att han har snart 30 år bakom sig som låtskrivare. Tidigaste musikminnet är när han satt vid pianot med sin pappa och spelade ”Himalaya strand”. Musikalisk förebild är Benny Andersson, favorit bland Melodifestivalbidragen är ”Waterloo” – ”det svänger ju så” och favoritartist är Carola eftersom ”hon framkallar känslor hos alla. Det går inte att värja sig. Hon har det”.
 
Att Bobby Ljunggren är och har varit framgångsrik i Melodifestivalen är knappast någon överdrift. Med årets fem bidrag har han deltagit med inte mindre än 32 bidrag sammanlagt (”Hero”, ”Lay Your Love On Me”, ”Visst finns mirakel”, ”Jag saknar dig ibland” och ”Empty Room”). Tre gånger har det burit hela vägen till Eurovision Song Contest – 1995 (”Se på mig”), 1996 (”Kärleken är”) och så 2006 när Carola sjöng ”Invincible” hela vägen till Aten.
    
Bobby, som har grekiskt påbrå, har en klassisk konsert i Aten som sitt tidigaste musikminne. Han har skrivit musik sedan han var 13 år gammal och hans musikaliska förebilder är många, bland andra ELO, Abba, Queen, Bee Gees och Robbie Williams. Grekland är landet som han helst väljer att semestra i och favoritprogrammet på tv är thrillern 24. Ska han välja en favoritsak i hemmet blir det definitivt pianot.

 
Anna Jenny Charlotte Perrelli (född Nilsson) föddes i Hovmantorp i det svenska glasriket. Sitt musikaliska genombrott fick hon som sångerska i Anders Engbergs band. 1997 blev hon sångerska i Wisex.
    
1999 vann hon Melodifestivalen med ”Tusen och en natt” och samma år tog hon också hem segern i Eurovision Song Contest i Jerusalem med den engelska versionen av låten: ”Take Me To Your Heaven”. Efter ESC-vinsten lämnade Charlotte Wisex och satsade i stället på sin solokarriär.
    
Men Charlotte har inte bara sjungit i Melodifestivalen, hon har även varit programledare. Första gången var 2003, tillsammans med Lena Philipsson, och sedan 2004 tillsammans med Peter Settman och Ola Lindholm. Hon har medverkat i andra EBU-länders nationella tävlingar som programledare och jury, bland annat i Danmark, Holland, Belgien, Cypern och Spanien.
    
Hon har också medverkat i såpoperan Vita lögner, spelat huvudrollen i musikalen ”Skönheten och odjuret”, spelat Maria Magdalena i West End-uppsättningen av ”Jesus Christ Superstar” och medverkat i turnéuppsättningen av West End Stars.
    
Charlotte har också släppt fyra soloalbum, det senaste en hyllningsskiva till Monika Zetterlund, ”I din röst”, som kom ut hösten 2006. Skivan har släppts i ett 20-tal länder.
Hon är också en av Sveriges mest anlitade artister och har medverkat i Rhapsody in Rock, Heartbeat Tour, Tältprojektet, Diggiloo, mängder av julgalor samt soloturnéer. 
 
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".