Kommentatorsbåset i Belgrad
Carolinas sista rapport

Stockholm, måndag morgon

Vilken vecka!
Visste ni, att när man började föra  diskussionerna om att starta Eurovision Song Contest på 50-talet så valde man mellan att arrangera en stor internationell musiktävling eller en motsvarande cirkustävling.
Jag gissar att 50-talets cirkusanhängare jublar nu med tanke på tävlingens utveckling.


Men  - vad kul vi har haft!

Sveriges placering kommer vi att fortsätta att analysera resten av året, men en sak vill jag lägga till i de intensiva debatterna – Charlotte gjorde i alla fall ALLT rätt.
Hon gjorde ett bra framträdande, ett intensivt PR-kampanjande och allt detta med ett ständigt lika gott humör.

Och dessutom lyckades hon med den – i mina ögon – unika kombinationen av lyxig glamourtjej och hårt arbetande tvåbarnsmamma.Trots sina höga klackar står hon stadigt på jorden och bar t ex  själv ombord barnvagnen på flygplanet hem och dirigerade hela familjen till deras platser i ekonomiklass.

Veckans absolut märkligaste upplevelse stod annars den världsberömde designern Jean-Paul Gaultier för, som sent under veckan och under uppmärksammade former landade i Eurovisionbyn.

Jean-Paul visade sig vara ett gigantiskt Eurovisionfan och hade fått äran att kommentera tävlingen för fransk tv. Han gick dock in för uppgiften så intensivt att han och hans assistent på väg ut från genrepet missade trappsteget utanför kommentatorsbåset – och båda föll olyckligt och stukade fötterna.

Men ändock, lyckades de - inför den församlade världspressen och med bibehållen värdighet - bli utsläpade därifrån av sina livvakter. Det är stil det! Intervjun med P4 blev en dag försenad – men akuta benbrott har vi alltid förståelse för.

Och på tal om kläder – så kan jag rapportera att shoppingen var bra. Ska ni till Belgrad under semestern rekommenderas gågatan Mihailov och shoppingcentret Delta City. Här hittar man allt till hyfsade priser. Packa lätt, både med tanke på vädret och för att få extra shoppingutrymme i resväskan på väg hem!

Kort om serberna; Det verkar vara ett glatt och öppet folk – lätta att prata med även om vi ibland inte förstod ett ord av varandras språk.
Min värsta språkincident var att jag en gång höll på att köpa desinfektionsmedel istället för mineralvatten – men, win some, lose some...

Och vann tävlingen gjorde ju som bekant ryske Dima Bilan – och mitt i alla era öst/väst- debatter skulle jag vilja slänga in en brasklapp från tiden när de sk pojkbanden började slå igenom.
Många förstå-sig-påare stod ju då helt förundrade över pojkbandens enorma framgångar, ända tills man insåg att en tyst majoritet av unga tjejer och gaykillar faktiskt också köper skivor!

Så, när du sitter och grubblar över varför alla sjungande kvinnor med korta kjolar inte vann – så kan jag berätta att det är faktiskt inte bara män som röstar.
Det finns även andra kön i de 36 länder som röstade på Ryssland i lördags och de kanske gillade det de såg, t ex när Dima knäppte upp skjortan i slutet av numret. Han var dessutom rätt ensam som manlig sexsymbol i startfältet.

Moskva 2009 mina vänner!

/Carolina Norén tillbaka i Sverige för P4.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista