Tävlingsregler för 2009

Deltävlingarna är kryddade med både dueller och internationell jury. Här är en genomgång av de nya reglerna.

I år är tävlingsscenariot lite annorlunda än tidigare år. Så här kommer det att fungera.

8 bidrag sjunger, telefonslussen öppnar och folket börjar rösta.

5 bidrag går vidare. 
Slussen är fortfarande öppen och folket fortsätter rösta.

Röstningsomgång 1 avslutas och bidragens position kontrolleras. De 5 bidrag som finns kvar delas nu upp i 2 separata dueller.

Vem som möter vem beror på antalet röster de har vid avslutningen av röstningsomgång 1, enligt gängse seedningssystem som används i sportsammanhang.

Deta innebär att den som ligger 1:a i antal röster möter den som ligger 4:a i antal röster samt den som ligger 2:a i antal röster möter den som ligger 3:a i antal röster.

Räkneverket nollställs, och varje duell startar om från noll.

Slussarna öppnas för respektive duell, och varje bidrag har kvar sina röstnummer från tidigare.
Bidrag 1 mot Bidrag 4

En finalist och en andra chansendeltagare presenteras. Vinnaren av duellen får framföra sitt bidrag igen på scenen.
Bidrag 2 mot Bidrag 3 eller Bidrag 5
En finalist och en andra chansendeltagare presenteras. Den femte försvinner. Duellerna utgörs av de bandade framträdandena. Internationella juryns val (se nedan) presenteras. Vinnaren av duellen får framföra sitt bidrag igen på scen.

Internationella juryns val:
En internationell jurygrupp kommer under varje deltävling att utse sin favorit med inriktning på Eurovision. Om internationella juryns favorit skulle sammanfalla med svenska folkets förstahandsval övergår platsen till internationella juryns andrahandsfavorit.

Skulle även denna sammanfalla med svenska folkets andrahandsval övergår platsen till internationella juryns tredjehandsfavorit. Inget av dessa inbördes förhållande kommer att redovisas förrän hela tävlingen är avgjord, precis som alla röstningsiffror.

Den internationella jurygruppen kommer i Andra chansen att utse den 11:e finalisten, vilken är en av de 4 bidragen de tagit vidare från de 4 deltävlingarna.

Den internationella jurygruppen kommer även att bli en ny och 12e jurygrupp i finalen. Fortfarande är det så att de numera 12 jurygrupperna bara har 50% av röstviktningen gentemot folkets röst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".